Még be sem mutatták Coppola új filmjét, de a rendező már regényváltozatról és Így készült-dokuról álmodik

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 8.

Mikrofilm

Nyolc éve halott szerző jegyzi majd a regényváltozatot. Egyre szürreálisabbá válik a Megalopolis.

Az Apokalipszis most után újabb gigaprojektbe vágta fejszéjét Franis Ford Coppola: a Megalopolis New York utópiáját mutatja be egy építész szemszögén keresztül. A rendező régóta dédelgetett álomprojektje a hírek szerint azonban hamar rémálommá – vagy legalábbis vietnámi háborús klasszikusához hasonló őrületté – vált: a korábban nem látott, új LED-es technológia alaposan megdobta a büdzsét, ráadásul mivel stúdió nem áll a projekt mögött, Coppola a 100 millió felett járó költségeket kénytelen volt saját zsebből finanszírozni. A forgatás folyamatosan csúszott, a stábtagok pedig sorban hagyták ott a felvételeket. Közben azonban Adam Driver több színésztársával együtt kiállt a rendező mellett, azt állítva, a forgatás élete egyik legjobb filmélménye volt. Minderről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

A bemutatóról továbbra sincs semmi hír, Coppola azonvan Instagram-posztjában most arról számolt be, nem elégszik meg azzal, hogy a 80-as évek óta dédelgetett ötletéből filmet készített – valóságos univerzumot építene a Megalopolis köré.

Tervei között szerepel például egy Így készült-dokumentumfilm, amelyet a két Oscarra jelölt Mike Figgis (Las Vegas, végállomás) dirigálna. Az ötletet minden bizonnyal az Apokalipszis mostról készült Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse című dokumentumfilm adta ehhez. Ezen kívül Coppola szeretne egy képregényt is Chris Ryall keze nyomán; ő annak az IDW Publishingnak a korábbi fejese, ami az Egyesült Államok ötödik legnagyobb képregénykiadójának számít. De ez még nem minden: szeretne a filmből egy regényváltozatot is, mégpedig arról a Colleen McCulloughtól, akinek Róma urai-sorozata a Megalopolis inspirációjául szolgált – a szerző azonban 2015-ben meghalt. Mindez láthatólag nem zavarja Coppolát, aki Insta-posztjában inkább azt fejtegeti, mi is az, amit szeretne: „A regényváltozat lényegében a mozi könyvhosszúságú leirata. Jellemzően nem az írja, aki a forgatókönyvet. Pont az ellentéte annak a bevett folyamatnak, amikor egy könyvet adaptálnak filmre” – fogalmazott.

A kommentek között többen is rákérdeztek, hogy fogja a nyolc éve elhunyt McCullough megírni a dolgot, mire Coppola azt válaszolta: már megírta, évekkel korábban, a halála előtt. Már csak az a kérdés, mikor és milyen sorrendben érkezik majd a film, a dokumentumfilm, a képregény és a regény.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk