Megérett az idő Kevin Spacey visszatérésére?

  • narancs.hu
  • 2024. május 21.

Mikrofilm

Liam Neeson, Sharon Stone, Stephen Fry és F. Murray Abraham szerint igen!

2017-ben, azaz hét éve írta ki magát Kevin Spacey Hollywoodból: a Kártyavár, az Amerikai szépség és a Közönséges bűnözők kétszeres Oscar-díjas színészét a Harvey Weinsteinnel indult MeToo-kampány sodorta el, miután kiderült, hogy valóságos szexuális ragadozónak számított, aki több fiatal színészt is zaklatott.

Spacey először védekezésként coming outolt, majd kezelésre vonult, ám ez sem segített, sorra jelentkeztek egykori áldozatai, az egyre nagyobbra dagadó botrány következtében pedig először a Netflix rúgta ki, majd Ridley Scott vágta ki őt A világ összes pénze című filmjéből (a helyére lépő Christopher Plummert pedig Oscarra is jelölték a szerepért). A K.O.-t utolsó filmjének mindent alulmúló, gyászos pénzügyi teljesítménye vitte be neki. Spacey neve azóta gyakorlatilag szitokszónak számít, filmek helyett a színész fura performanszaival és videóival igyekszik bekerülni a hírekbe.

Az elmúlt években érthetően nem sokan akartak forgatni vele, akadtak azonban kivételek: Franco Nero szerepet ajánlott neki 2022-es filmjében, idén pedig egy Peter Five Eight című független thrillerben is feltűnt, amely nem keltett túl nagy visszhangot. Bár volt róla szó, hogy egy tatárjárásról szóló magyar filmben is szerepelni fog, ebből végül nem lett semmi. Spacey hollywoodi visszatérésére azonban egyre több az esély: a The Telegraph-hoz eljuttatott közleményben több világsztár is a támogatásáról biztosította a színészt, azt követelve, hogy hadd forgathasson ismét békében és nyugalomban, a korábbi vádak terhétől megszabadulva.

A Spacey-mozgalom azután élesedett, hogy a Channel 4 csatornán bemutatták az életéről szóló Spacey Unmasked című kétrészes sorozatot, amely a szexuális abúzus-ügyeivel is foglalkozott, és amelyben 10 férfi is előállt azzal, hogy Spacey illetlenül viselkedett velük.

Az ismert angol színész-író, Stephen Fry szerint viszont a dokumentumsorozat egy indokolatlan és aránytalan támadás Spacey ellen, mondván Spacey azt beismerte, hogy néha szerencsétlenül és illetlenül viselkedett, de Fry nem ért egyet azzal, hogy Harvey Weinsteinnal egy kalapban emlegetik őt. Az Oscar-díjas F. Murray Abraham (Amadeus) szintén kiállt a színész mellett: szerinte keselyűk támadják őt annak ellenére, hogy már felelősséget vállalt a múltbeli tetteiért. Abraham szintén került már bajba illetlen viselkedése miatt – ezt ebben a cikkünkben mutattuk be.

Sharon Stone úgy fogalmazott: Spacey saját sikere és hírneve áldozatává vált. „Alig várom, hogy ismét dolgozni lássam Kevint. Ő egy igazi zseni. Emellett elegáns, szórakoztató, nagylelkű, és többet tud a mesterségünkről, mint amit a többségünk valaha meg fog tanulni” – tette hozzá. Stone szerint a kezdő színészek mindig is igyekeztek Spacey körül lenni, és egyedül azért vádolták meg őt, hogy így jussanak hírnévhez.

Ugyancsak a Spacey-pártolók közé tartozik Liam Neeson, akinek ugyan nem szexuális zaklatásért, de ugyancsak volt már dolga a cancel culture-ral. „Elképesztően szomorúan értesültem az ellene felhozott vádakról. Kevin egy jó ember, egy igazi karakter. Érzékeny, tiszta, ítéletmentes, és hihetetlen humorérzéke van. Az egyik legnagyobb művész a színpadon és a kamerák előtt is. Személy szerint úgy gondolom, a filmiparnak nagy szüksége van rá, és nagyon hiányoljuk őt” – fogalmazott.

A The Telegraph-nak maga Spacey is nyilatkozott: ő azt mondta, a MeToo mozgalom hajnalán szerinte a túl hirtelen ítélkezés áldozatává vált – ő azonban csak azt szeretné kérni, mindenki kérdezzen, és járjon utána annak, ami történt. Mint fogalmazott, ha visszamehetne az időben, akkor sem változtatna semmin, mert a rossz napok ellenére rengetegen kiálltak mellette, ez a támogatás pedig erőt adott neki.

Habár a színészt többen is megvádolták már, a bíróságig mindössze két ügy jutott: a Star Trek: Discovery színésze, Anthony Rapp ügye keltette a legnagyobb botrányt, az amerikai bíróság azonban 2022-ben felmentette Spacey-t a vádak alól. Az Egyesült Királyságban szintén folyt ellene eljárás, ez azonban 2023-ban szintén nem találta őt bűnösnek. Ennek ellenére neve olyan mértékben beszennyeződött, hogy valóságos csoda lenne, ha néhány külföldi és független amerikai produkción kívül valaha valaki valóban dolgozni szeretne vele – Sharon Stone, Liam Neeson és a többiek kiállása azonban mégis valamilyen fajta változást jelezhet a megítélésében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.