Omladozik Dwayne "The Rock" Johnson imázsa

Mikrofilm

Egy cikk szerint a pankrátorból lett színész rendszeresen 3-4 órákat késik, ezzel egy 250 milliós megaprodukciót is veszélybe sodort, de a befolyása miatt kevesen mernek szembeszállni vele. 

 

A pankrátorból lett színész, Dwayne "The Rock" Johnson, vagyis "A Szikla" immár évek óta a világ egyik legjobban fizetett színésze, az is előfordult már, hogy friss film nélkül is a fizetési lista legtetejére került, . Évek óta stabil sztárstátuszát azonban az utóbbi időben egyre több minden kezdi ki: mémek élcelődnek azon, hogy minden filmje tök ugyanolyan, és ő is hosszú évek óta ugyanazt a karaktert játssza, a Black Adam című szuperhősfilmmel pedig bár az egész DC moziuniverzumot bekebelezte volna, a film végül hatalmasat bukott.

Most újabb cikk rántotta le a leplet a Szikla mérhetetlen egójáról és mutatta be azt, hogy hiába tűnik a közösségi médiában közvetlen, bratyizós figurának, valójában borzalmas vele a munka – szakmaiatlansága pedig egy gigaprodukciót is veszélybe sodort. A sajtóban csak hit piece-nek nevezett anyagot a The Wrap közölte.

A cikk elsősorban a Red One című, az Amazon által gyártott karácsonyi akciófilm forgatását járta körül. A filmet Jake Kasdan (újabb Jumanji-filmek; A lankadatlan: A Dewey Cox-sztori; Narancsvidék) rendezte, és természetesen a karácsony megmentéséről szól: miután elrabolják a Télapót, egy M.A.N.Ó. nevű kommandócsapat vezére és egy hírhedt fejvadász igyekszik megoldani a helyzetet. A filmet eredetileg tavaly karácsonykor mutatták volna be, de a premiert idén novemberre halasztották – a közkeletű vélekedés szerint a színészek és forgatókönyvírók sztrájkja miatt, a cikk szerint a valóságban viszont a forgatás szinte végig problémás volt, elsősorban a producerek tapasztalatlansága, valamint Johnson miatt.

Utóbbi több nyilatkozó szerint is szinte folyamatosan elkésett és nem viselkedett profin, elsősorban ennek köszönhető, hogy a film büdzséje végül egészen 250 millió dollárig kúszott fel – ennyiből szuperhősfilmeket, és nem karácsonyi mozikat szokás készíteni. A cikk szerint

előfordult, hogy Johnsonra nyolc órát kellett várni, a stábnak pedig emiatt muszáj volt az utolsó pillanatban megváltoztatni a forgatási tervet.

Ez azért is furcsa, mert tele van az internet azzal, hogy a Szikla milyen keményen gyúr vagy hogy ő Hollywood legszorgalmasabb embere. Ehhez képest a források szerint egyetlen dolog van, amiben következetes: hogy soha nem jelenik meg időben. Az idén áprilisban megrendezett philadelphiai Wrestlemania 40 pankrátorshow-n az ő meccse lett volna az est egyik fénypontja, de három órát késett, a showműsort megelőző felvezető közönségtalálkozón pedig két órát vártak rá a rajongói. Mikor a közönség kifütyülte, Johnson azzal vágott vissza, hogy azért késett, mert Youtube-on azt nézte újra, hogyan kapott ki a város NFL-csapata az idei rájátszásban. 

A Red One forgatásán Johnson hét-nyolc órás késései legalább 50 millió dolláros pluszköltséget jelentettek a produkciónak, amelynek forgatását eleve kétszer elhalasztották miatta: először azért, mert az életéről szóló tévésorozattal, a Young Rockkal volt elfoglalva, egyszer pedig a Black Adam miatt. Az Amazonnál dolgozó forrás ellenben azt állítja, a Red One költségei nem a színész, sokkal inkább az infláció miatt emelkedtek az egekbe. Szintén közrejátszhatott a dologban, hogy a hírek szerint Johnson a mozi erőforrásait saját céljaira használta el: például promóvideókat forgatott az XFL ligának (melynek ő volt az egyik társtulajdonosa), vagy épp saját, Teremana nevű tequilamárkájának.

Nem a karácsonyi mozi volt az első alkalom, amikor a színész megnehezítette a stáb munkáját. A Nagypályások című HBO-s sorozat készítésekor átlagosan 3-4 órákat késett, így a több mint százfős stáb a méregdrágán kibérelt helyszíneken kénytelen volt rögtönözni és nélküle leforgatni bizonyos részeket. A 2018-as Rampage – Tombolásnál átlagosan 4-5 órás késéssel érkezett, ezért a munkaterven (call sheet) inkább fel sem tüntették, eredetileg mikor kellett volna megjelennie. A bennfentesek szerint

állandó késéseinek az az oka, hogy nem hajlandó napi 4-5 óránál többet dolgozni, a napjába pedig a 3-4 órás edzéseit is mindenképpen be kell tömörítenie.

Mindez persze a stábtagok mellett a Szikla szereplőtársainak sem tetszik – kevesen mernek azonban felszólalni Hollywood egyik legnagyobb hatalmú sztárja ellen. Johnson egyik legemlékezetesebb balhéja az volt, amikor összeveszett Vin Diesellel a Halálos iramban-filmek forgatásakor és puhapöcsnek nevezte őt . A vita a hírek szerint eredetileg azért tört ki, mert Diesel megelégelte Johnson késéseit és azt, hogy veszélybe sodorja a filmet. Szintén Johnson munkamoráljával volt problémája Ryan Reynoldsnak, amikor a 2020-as Különösen veszélyes bűnözőkben együtt dolgoztak: miután öt órát kellett várniuk a Sziklára, a két sztár alaposan összeveszett, Johnson pedig végül dühödten távozott. Évekig nem beszéltek, mire sikerült kisimítaniuk a viszonyukat – a film korábban belengetett folytatásáról viszont azóta se tudni semmit. Johnson ráadásul a hírek szerint a forgatáskor többször megszegte a karanténszabályokat is, egyszer például BBQ-partit rendezett, amely során el is kapta a COVID-ot.

Amikor a színész a Red One készítésekor hosszú órák után mégis befutott, rendhagyó módon igyekezett időt spórolni és behozni a késését. „Amikor a díszletben volt, távol a lakókocsijától, és pisilnie kellett, nem ment el a mosdóba. Egy Voss-os ásványvizes palackba vizelt, amitől aztán a csapatának vagy az assisztensének kellett megszabadulni” – nyilatkozta egy bennfentes. Ez mondjuk nem újdonság, az Esquire későbbi cikke szerint egy 2017-es Instagram-szoriban a színész maga mesélte el büszkén, hogy fontos számára, hogy hidratált maradjon, ezért rengeteget iszik – és persze rengeteget pisil is, ha pedig nem akarja hosszabb időre megszakítani a kemény munkát, egyszerűen elővesz egy palackot.

Hiram Garcia, a Red One-t gyártó Seven Bucks produkciós cég vezetője egyébként szintén Johnson embere, nem mellesleg a feleségének és üzleti partnerének, Dany Garciának a testvére, karrierje pedig összefonódott a Szikléval – a Johnson áttörését meghozó 2002-es A skorpiókirály idején kezdett el a színész személyi asszisztenseként dolgozni, majd ahogy Johnson ázsiója emelkedett, úgy lépdelt felfelé ő is a szamárlétrán.

„Hiram azzal kezdte, hogy ő készítette Dwayne fehérjeturmixait, most meg ő vezeti a cégét”

– fogalmazott az Universal egyik embere. Szerepét egy másik forrás a Törtetők című sorozat semmirekellő mellékszereplőjéhez, Turtle-höz hasonlította, aki a főszereplő sztárszínész egyik jóbarátjaként került helyzetbe. Nem csoda tehát, ha Hiramnak fogalma sincs róla, hogyan kell egy produkciót kézben tartani – a Red One esetében ő felelt volna a forgatási terv és a büdzsé felügyeletéért, de egyikhez sem értett.

Az Amazon persze mindent tagad és a Szikla, valamint a producerek munkáját dicséri, bár a The Wrap cikke szerint nem Hiram Garcia volt az egyetlen inkompetens producer a Red One forgatásakor: az Amazon 2021-ben vásárolta fel az MGM-et, azóta pedig állítólag teljes fejetlenség uralkodik a stúdióban, rövid időn belül pedig ez már a második alkalom, amikor a streamingcég egyik nagy dobása körül botrány dagad, az Országúti diszkó remake-je körüli botrányt ebben a cikkünkben mutattuk be

Az Amazonnál dolgozó producerek ugyanis hiába számítanak tapasztaltnak, egyszerűen nem volt még dolguk olyan szuperprodukcióval, mint a karácsonyi akciófilm. A cikkben név szerint is megemlített Julie Rapaport például elsősorban 15-20 milliós, azaz kis költségvetésű drámákhoz van szokva, mint amilyen a 2018-as Csodálatos fiú, a Brad’s Status vagy a Richard Linklater-féle A haza szolgálata.

Persze ha a film siker lesz, mindezek a botrányok értelmüket vesztik – sokan azonban máris biztosra veszik a bukást. Gyanúra ad okot például, hogy a film egy tízperces részletét megmutatták ugyan egy csapatnyi újságírónak a CinemaConon, ám nekik is tilos volt bármit írni róla – pedig a résztvevőket eleve Johnson publicistája választotta ki. A hírek szerint ráadásul hiába több mint 250 millióba került a mozi, ennek nagy része a sztárokra – Johnson mellett Chris Evans, J. K. Simmons, Lucy Liu és Kiernan Shipka is szerepel benne – és a végeredményen nem látható költségekre folyt el.

Kérdés, ha a Red One is bukik, hogyan alakul majd Dwayne Johnson sorsa: a 2019-ea Felhőkarcoló, majd a már emlegetett Black Adam után ez már a harmadik pofon lenne a karrierjének. Ennek ellenére az IMDB-n jelenleg 13 filmterv szerepel a neve mellett, köztük folytatások (Dzsungeltúra 2; Különösen veszélyes bűnözők 2; Törésvonal 2; a Moana és a Halálos iramban folytatása) és remake-ek (Nagy zűr kis Kínában; a Moana élőszereplős változata) is. Emellett megpróbálkozik komolyabb szereppel is: a The Smashing Machine című pankrátoros életrajzi film Mark Kerr életét mutatja be. Kérdés, a kisebb művészfilmekre specializálódott A24 csodastúdió vagy épp Benny Safdie rendező (Jólét; Csiszolatlan gyémánt) hogyan tolerálják majd a 3-4, vagy épp 5-6 órás késéseket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk