Taika Waititi náci szatírája nyerte a Torontói Filmfesztivál fődíját

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. szeptember 16.

Mikrofilm

Számos Oscar-díjas film kezdte ezzel a díjjal a pályafutását.

Taika Waititi náci szatírája, a Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt.

Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. A rendező korábban "gyűlöletellenes szatírának" nevezte filmjét.

Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár - közölték vasárnap a szervezők.

A díjról értesülve a rendező videoposztban mondott köszönetet a Twitteren. "Nagy megtiszteltetés és óriási dolog számomra" - jelentette ki, és hozzátette: az elismerés arra emlékezteti, "hogy továbbra is van igény az ilyen típusú történetekre, és folytatni kell elmesélésüket". Waititi arról is beszélt, hogy "a gyerekeinket és magunkat is arra kell nevelni, és emlékeztetni, hogy ebben a világban nincs helye a gyűlöletnek és az intoleranciának".

A torontói kritikák vegyesen fogadták a filmet, akadt, aki mesterműnek nevezte, sokan Roberto Benigni 1997-ben bemutatott Az élet szép című holokausztdrámájához hasonlították, ugyanakkor kiegyensúlyozatlansága miatt bírálták.

A Disney aggódik a film miatt, amelyben Hitler a főszereplő képzeletbeli barátjaként jelenik meg

A vezetőség szerint nem minden rajongó lesz odáig az alkotásért. A Disneyt aggasztja, hogy a Taika Waititi közelgő Hitler-szatírája elidegeníti majd a stúdió legfontosabb rajongóit - í r ja az Independent. A Jojo Rabbit című filmet eredetileg a Fox rendelte be, viszont a két óriáscég összeolvadása miatt a Disneyhez került.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Dél-koreai thriller kapta az Arany Pálmát Cannes-ban

Az Élősködők című komikus thriller egy munkanélküli családról szól. Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon - adta hírül az MTI.

A dokumentumfilmek közül a közönségdíjat Ferasz Fajjad The Cave című munkája nyerte el, amely a háborús Szíriában dolgozó orvosnőkről szól.

A Platform-szekció díjáról döntő zsűri Pietro Marcello Martin Eden című adaptációját találta a legjobbnak.

A vasárnap zárult Torontói Filmfesztivál a velencei és a telluride-i fesztivált követte. Az 1976-ban alapított TIFF Észak-Amerika legfontosabb filmfesztiválja, ahol számos Oscar-díjas film kezdte pályafutását. Tavaly a Zöld könyv is a fesztiválon debütált az előtt, hogy Hollywoodban megkapta volna a legjobb film Oscar-díját.

Neked ajánljuk