Tarr Béla Tokióban kap életműdíjat

  • narancs.hu
  • 2024. október 21.

Mikrofilm

A Sátántangó rendezőjét a 37. Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) díjazzák.

Az október 28. és november 6. között megrendezett 37. Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) vehet át díjat életművéért az egyik legismertebb magyar filmrendező, Tarr Béla – adta hírül a Variety.

Ichiyama Shozo, a fesztivál programigazgatója külön méltatta Tarrt: „1995-ben, a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették Tarr Béla Sátántangóját, mely történelmi jelentőségű esemény volt. A hét és félórás film a Theatre Cocoon filmszínházba vonzotta a nézőket, rabul ejtve őket egyedi stílusával, mely annyira elüt a hagyományos narratív filmekétől. 2011-es A torinói ló című mesterműve után a rendező a világot sokkolva bejelentette korai visszavonulását. Azonban később film.factory címmel filmiskolát alapított Szarajevóban, több worskhopot tartott szerte a világban, számtalan fiatal filmkészítőt mentorálva és biztatva. A filmiparhoz szóló, világszinten jelentős hozzájárulása elismeréseképp a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjjal tünteti ki Tarr Bélát a filmrendezőként és oktatóként végzett munkájáért.”

A 37. TIFF-en (melynek rövidítése megegyezik egy másik nagy presztízsű filmfesztiváléval, a torontóival) bemutatják azokat a rövidfilmeket, amelyek Tarr fukusimai workshopján születtek, emellett beszélgetést is szerveznek a rendezővel.

A rendező tavaly az Európai Filmakadémia tiszteletbeli díját vehette át; 2022-ben a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon kapott hasonló életműdíjat, tavaly Olaszországban részesült a Marco Melani-elismerésben; idén nyáron pedig az angliai mozikba tértek vissza filmjei nagy sikerű retrospektív vetítés keretében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk