Végre megismerhetjük az Oscar-díjas, káromkodó koreai nagymamát

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 20.

Mikrofilm

És azt is, milyen mozikra tódul a nép manapság Dél-Koreában. Ráadásul maffiatörténetek, izgalmas dokuk és kerekasztal-beszélgetés is lesz az idei Koreai Filmfesztiválon.

Szeptember 23-29. között 14. alkalommal rendezik meg az egyik legizgalmasabb mozis seregszemlét, a Koreai Filmfesztivált. Idén négy szekcióban 18 alkotást láthatunk a gengszter noirtól kezdve a történelmi drámán át a dokumentumfilmekig. A cél ismét az, hogy az esemény átfogó képet adjon az ország filmiparáról, valamint közelebb hozza az érdeklődőkhöz a koreai gondolkodást és filmes látásmódot.

A nyitófilm a közelmúlt kasszasikereit bemutató Friss szekcióból Choi Won-sub akcióvígjátéka, a Szupertitkos ügynök. Egy terroristákat elintéző szuperügynökről szól, aki kiábrándulva munkájából eljátssza halálát, majd visszavonul, hogy webes képregényeket rajzolgasson. Mindez azonban nem hozza meg számára a vágyott sikert és elismerést, ezért elkezdi saját, egykori munkáját megfesteni. Azonnal felkapják műveit, melyekre a rajongókon kívül egykori ellenségei is felfigyelnek. A film nézőszáma hazájában öt nappal bemutatása után elérte az egymillió főt.

Ugyancsak a Friss szekcióban látható majd Lee Jong-pil Céges angol nyelvtanfolyam című drámája, melyben három fiatal irodai dolgozó elégeli meg munkakörülményeit. A 90-es évek közepén járunk, tombol a nemi és munkaerőpiaci diszkrimináció, Csajong, Juna és Poram számára pedig egyedül akkor nyílik meg a szamárlétra következő foka, ha leteszik az angol nyelvvizsgát. Be is iratkoznak a  nyelvtanfolyamra, a békés tanulásukat azonban kénytelenek félretenni, mikor rájönnek, milyen piszkos üzelmeket folytat a cég a háttérben. Végül úgy döntenek, előléptetés helyett inkább lerántják a leplet a stiklikről.

Az Arcok szekció filmjei hagyományosan Korea valamelyik nagyhatású művészét mutatják be.

Idén az a Youn Yuh-jung áll a fókuszban, akinek nevét néhány hónapja az egész világ megismerhette:

legutóbb ugyanis ő nyerte el az Oscar-díjat a legjobb női mellékszereplő kategóriában Lee Isaac Chung Minari – A családom története című filmjéért. A moziért, és különösen Youn alakításáért mi is odavoltunk – ő játszotta a káromkodó, a gyerekeket szerencsejátékozni tanító nagymamát, aki egyben az egykori otthont is képviseli az Amerikába vándorolt család számára. A színésznő évtizedek óta a koreai filmes világ meghatározó alakja, most végre azt is megláthatjuk, szülőföldjén miért számít régóta sztárnak. A cseléd című 2010-es thriller-dráma hozta meg számára az első nemzetközi elismeréseket. Ebben új szobalány kerül egy felsőosztálybeli családhoz, aki a ház urának figyelmét is felkelti. Mindez pedig sérti az idősebb szobalány büszkeségét, így elindulnak közöttük az intrikák. Alakításáért Youn többek között elnyerte a Blue Dragon Film Awardsot és a Grand Bell Awardsot. A mázlista producer című indie egy állás nélkül maradt producerről szól, aki takarítónőként kezd el dolgozni egy színésznő mellett, A szalmaszálért marakodók című tavalyi krimi pedig egy csapat szegény sorsú embert mutat be, akiknek élete egy készpénzzel teli táska, egy holttest és egy erőszakos férj miatt bolydul fel.

A Fókusz szekció témája a koreai gengszter noir, mely nemcsak hazájában sikeres, de egy rakás hollywoodi nagymenő is odáig van érte Scorsesétől Tarantinóig. Drámai fordulatok. Akciódús jelenetek és vérfagyasztó realitás – nagyjából ez jellemzi a mozikat, melyekből négyet is vetítenek a programban. Ezek egyike az Egy új világ, Park Hoon-jung 2013-as alkotása, mely a Goldmoon nevű bűnszervezet káoszba fulladását mutatja be. A rendőrség az egykori vezető halála után megszervezi az „Új világ” hadműveletet, hogy így próbálják befolyásolni a következő fejes megválasztását.

Az Extra a filmtörténeti érdekességek, független- és művészfilmek blokkja, mely idén három dokumentumfilmmel a koreai női sorsokat mutatja be. A tenger asszonyaiban az alkotók hat éven keresztül követték Csedzsu tartomány női, szabadtüdős búvárait.

 
A tenger aszonyai
Forrás: koreaifilm.hu

A Nagyik versklubja olyan nagymamákról szól, akik az ország japán főkormányzójának szigorú, elnyomó rendeletei miatt csak japánul tanulhattak, saját nyelvükön pedig gyakorlatilag írástudatlanok maradtak. Egy nap azonban koreai iskola nyílik a falujukban, így végre ők is esélyt kapnak a felzárkózásra. A Nora Noh korunk egyik meghatározó divattervezőjét mutatja be, aki egy fiatal stylisttal készül közös divatshow-ra.

A vetítések mellett szakmai programra is sor kerül: szeptember 27-én 16 órától A mozi jövője a pandémia után címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést. Résztvevői arról vitáznak majd, hogyan változtatta meg a filmfogyasztási és mozibajárási szokásokat a koronavírus.

A filmfesztivál vetítéseire jegyek 2021. szeptember 16-tól vásárolhatók a Corvin Mozi jegyértékesítési rendszerén keresztül. A fesztiválról és a programokról további információk ezen az oldalon olvashatók.

(Címlapképünkön: részlet a Szupertitkos ügynök című filmből. Forrás: koreaifilm.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk