A nepotizmus hétköznapjai

Narancsblog

Kocsis Máté úgy állította, hogy Magyar Péter munkáit Varga Judit szerezte, mintha a világ természetes dolgai közé tartozna: a miniszterek állami cégek vezérigazgatói helyeire raknák a férjüket.

A Fidesz hagyományosan akkor a legizgalmasabb, amikor valakit annyira utálnak, hogy a lejáratása érdekében akár saját működési hibájukat is felvillantják. Ilyen az, amikor Gulyás Gergely integrációs problémákat emleget a cigánysággal kapcsolatban, ezzel kivédve a gyenge oktatási eredmények miatt érkező kritikákat, akkor nem nehéz feltenni a kérdést, hogy mégis ki kormányoz már több, mint tíz éve. De Kocsis Máté, a Fidesz verbális verőembere ennél sokkal nagyobbat dobott, amikor a Kormányzati Tájékoztatási Központot megelőzve mondta el a véleményét arról a Magyar Péterről, akit pár hete még szóra sem érdemesnek tartott pártja:

„Elhagyta a felesége, elvesztette a felesége által szerzett munkahelyeit, és ezért bosszút akar állni.”

Hát most aztán nem lennénk az említett feleség, Varga Judit helyében: csak nem az történik már megint, hogy a kormánypárt a világ legtermészetesebb dolgaként adja elő, hogy a saját klientúrájának oszt ki különféle feladatokat? Félreértés ne essék, nem akarom én Magyar Péter képességeit kritizálni, hiszen aki hetek óta tud ilyen jó ívű showműsort csinálni, annak minimum az RTL-nél lenne a helye, de hát ha jól értem, itt mégis csak az van, hogy a Fidesz frakcióvezetője elmondja, tudomása van arról, hogy az igazságügyi miniszter a férjének szerez állami cégeknél olyan munkákat, ami a 2021-es adatok szerint havi 3,5 millió forintos fizetést jelent. Plusz évi 1,3 millió cafeteriát, abból azért kijön egy bungaló a Balcsi mellett is nyáron!

Érdemes tisztázni, hogy Kocsis Máté jó eséllyel nem mond igazat: azt senki nem gondolja ugyanis, hogy a 2006-ban a Fidesz utolsó még írástudó generációjával felnőtt Magyar ne tudott volna Varga Judit segítsége nélkül is megkapni egy ilyen zsíros melót, a magyar átlagkereset nagyjából tízszeresét, hiszen ezek Magyarországon pontosan olyan állások, amikhez a klientúra szokott hozzájutni. Emellett akár érthet is hozzá, jogászként ugyebár Magyarnak is feltűnt saját bevallása szerint, mennyi pénzbe kerül a Diákhitel Zrt. kommunikációja Balásy Gyula kommunikációs cégeinél, de hát itt nem erre jár valószínűleg a nagy pénz, hanem arra, hogy ha valaki ezt ettől függetlenül is leokézza. 

A nepotizmus teljesen alapvető dologként való beismerése persze igazán nem nagy dolog Kocsis Mátétól egy olyan országban, ahol az emberek jelentős része nem érti, miért probléma, ha a miniszterelnök magánrepülőutakat fogad el ajándékba az ország egyik épp állami megerendelésekből felhízlalt vállalkozójától, de azért érdemes megjegyezni mégis, ki lett például a Diákhitel Zrt. élén Magyar utódja: Rákossy Balázs, aki korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd 2018-tól a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára volt. Értik, jó vicc, ő volt a felelős azokért az EU-s pénzekért a kormánynál, amiknek köszönhetjük például a legendás lomb nélküli lombkoronasétányt. Neki is a felesége szerezte volna ezt a munkát vajon, esetleg a nagybátyja, a szomszédja, vagy esetleg, de tényleg csak esetleg elég volt hozzá annyi, hogy megbízható embere a rendszernek, aki biztos nem pattog különféle sértettség miatt?

A választ bizonyára csak Kocsis Máté tudná erre is igazán hitelesen megadni, de ahhoz meg kell várnunk sajnos, ameddig Rákossy Balázs valami rossz fát tesz a tűzre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?