Az a legjobb, amikor Gulyás Gergely megmagyarázza a kormányzati trolldiplomáciát

  • narancs.hu
  • 2020. április 5.

Narancsblog

A miniszter természetesen a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában tett csodát.

A hét elején több uniós tagállam is arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg azokat a rendkívüli lépéseket, amelyeket az országok hoznak a koronavírus elleni küzdelem jegyében. „Ebben a példa nélküli helyzetben elfogadható, hogy a tagállamok rendkívüli intézkedéseket hozzanak a válság ellen és polgáraik védelmében. Ugyanakkor mély aggodalommal tölt el minket az, hogy egyes rendkívüli intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok megsértésének kockázatát hordozzák” – írták, és mivel a nyilatkozat közvetlenül a felhatalmazási törvény megszavazása után született,

mindenki jó okkal gondolhatta,

hogy a nyilatkozat valójában Magyarország kormányának viselt dolgai miatt íródott.

Ám hogy ez az egész így, „a néven nevezés mellőzésével” mennyire komolytalan, abból derült ki leginkább, hogy az aggódó sorok megjelenése után nem sokkal a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium közölte: Magyarország is csatlakozik az uniós tagállamok nyilatkozatához, melyben egyebek mellett ez állt: „Az intézkedések nem korlátozhatják a véleménynyilvánítás szabadságát és a sajtószabadságot”.

false

 

Fotó: MTI

Noha már ez a húzás a „trolldiplomácia” jellegzetes példájának volt mondható, úgy tűnik, a magyar kormány nem éri be ennyivel, és tovább akarja ütni a vasat. Legalábbis ez derült Gulyás Gergely mai nyilatkozatából.

A miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában ugyanis arról beszélt, hogy a kormány azért csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek nyílt levélben kérték az Európai Bizottság vizsgálatát, hogy kiderüljön:

„a Magyarország elleni vádaknak semmilyen alapja nincs”.

Az MTI leiratában Gulyás szerint Magyarország az éltanulók között van azokban a kérdésekben, amelyeket a levélírók megfogalmaztak. Példaként említette, hogy az európai parlament zárt be és nem a magyar parlament, amely törvényeket tárgyal, és ahol számon kérhető a kormány.

És ha már parlament szóba került, Gulyás a kétharmadnyi bólogatójánosról ugyanúgy nem tett említést, ahogy természetesen arról sem beszélt, ha hogy miért volt oly sürgős (és miért volt szükséges a járvány elleni harcban) Semjén Zsolt salátatörvényének benyújtása, s arra viszont jó szokása szerint kitért, hogy elegük van a kettős mércéből.

Figyelmébe ajánljuk