Rogán Antalt is sebességváltásra készteti a Magyar Péter-fenomén

Narancsblog

Már nem elég lejáratni és szidalmazni az ellenfelet, hanem meddő és vesztes vitákra kell kényszeríteni, miközben a politikai színjátékot orvtámadások kísérik a bulvármédiában. Vajon kitalál valami újat Rogán Antal Magyar Péter ellen?

A kormány propagandagépezete mindeddig úgy működött, mint az automata gépfegyver: ha megvolt a célpont, egyszerre kellett tüzelni minden irányból – tévén, rádión, Origón, a Megafon-papagájokon, Facebook-oldalakon és bulvároldalakon keresztül –, egészen addig, míg az ellenzéki erők aktuális vezére megfutamodik, ellehetetlenül vagy elvérzik. Amikor az egykori Együtt-elnök, Juhász Péter szagot fogott Rogán Antalra, sorra jelentek meg az újságcikkek és tévériportok arról, hogy „úgy megverte az élettársát, hogy nem tudott felkelni”. Amikor a Jobbik a 25-30 százalékot karcolgatta, a propagandamédia egymást túlharsogva terjesztette, hogy Vona Gábor hitet tett Allah mellett. Amikor Márki-Zay Péter elejtett egy könnyen kiragadható mondatot egy Partizán-interjúban, a Megafon fizetett megmondóemberei kórusban szajkózták, hogy a baloldal háborúba küldené a fiainkat. Mindegyik szemenszedett hazugság volt, de működött.

Mintha Magyar Péteren nem fogna a golyó. A Tisza Párt annak ellenére érte el csaknem 30 százalékos eredményét a júniusi EP-választáson, hogy Rogán Antal konyhájában kifőzték az eddigi legpotensebb mérget, amitől okkal várták, padlóra küldi Magyar Pétert: a nevezetes Varga Judit-interjú azonban nem hozta a várt eredményt, s talán még ismertebbé tette a friss ellenzéki „messiást”.

A tíz éven át működő rogáni recept csődöt mondott, nem véletlenül röppentek fel a hírek, hogy lehalkítják a Megafont, háttérbe szorul a Pesti Srácok, és Rogán Antal új modellt farigcsál a politikai ellenfelek lejáratására.

Ez nem azt jelenti, hogy nem tüzelnek Magyar Péterre: a Metropol, a Magyar Nemzet és a megafonosok most is szakmányban gyártják a rövid videókat a közösségi médiára. Nem telik el úgy nap, hogy Menczer Tamás ne böfögne valamit, kitartó az Origo is, és ha mindez nem lenne elég, Gyurcsány Ferenc is meg-megszólal – legutóbb éppen kurvafuttató stricinek nevezte a Tisza Párt elnökét –, a DK háziújságja, a Nyugati Fény pedig előszeretettel szemlézi a Mandiner által megszólaltatott pszichológust, aki Magyart nárcisztikusnak, pszichopatának minősíti.

 
A kezdő: Magyar Péter első tömegrendezvénye 2024. március 15-én
Fotó: Sióréti Gábor
 

Tud újat feltalálni a feltaláló Rogán?

Most úgy tűnik, a Magyar Péter-jelenség sebességváltásra készítette Rogán Antalt. Már nem elég gúnyolni, rágalmazni, jelzőkkel illetni a politikai ellenfelet, táncba kell vinni – lehetőleg úgy, hogy az ellenfélnek ne tűnjön fel, hogy táncba vitték –, és úgy megpörgetni, hogy egy életre elmenjen a kedve a tánctól.

Amikor Magyar Péter azt követelte, hogy hívják be az állami tévébe – s ráadásul vitázhasson Orbán Viktorral –, rögtön megérkezett a hívás a Kunigunda utcából, hogy Orbán Balázs várja egy beszélgetésre. A cél talán az lehetett, hogy a Magyar által ügyesen tematizált kórházi, vasúti, közszolgáltatási kérdések helyett az Orbán Balázs-féle kultúrharcról legyen szó, s netán pár témában még egyetértésre is bírják a konzervatív álláspontú Magyart. A Tisza Párt elnöke – nagyon helyesen – nem hagyta ott a homokzsákokat, nem fogadta el a meghívást. Hirdetett viszont tüntetést a közmédia épülete elé október 5-ére.

Ekkor következett Rogán Antal újabb manővere. Szerda reggel megjelent egy „exkluzív” interjú az ellenzéki politikus volt barátnőjével, Vogel Evelinnel, akit az első tömegrendezvényeken még mellette láttunk. A Mészáros Lőrinc által pénzelt Indexen megjelenő anyagot az a Gáll Csongor készítette, akinek a cége 2021-ben még a KDNP-vel kötött szerződést. De nem is ez volt az érdekes ebben a gyenge Varga Judit-spinoffban, inkább az, hogy semmi érdekes nem hangzott el benne: hacsak az nem jelent meglepetést, hogy egy 30 százalékos pártnak van pénztárosa, és ezt a feladatot egy valamennyire tehetős vállalkozó végzi el, vagy az, hogy Magyar Péter az első hetekben még nem volt annyira biztos abban, hogy pártot akar csinálni, és lassan jött meg az önbizalma és a határozottsága. Az is abszurd volt, amikor Vogel azzal bizonygatta Magyar amatőrségét, hogy a Varga-féle hangfelvétellel „robbantani akart, rendszert váltani”, ehhez képest semmi nem történt, és senkinek nem kellett a magángépén olyan országba menekülnie, ahol nincs kiadatás.

 
Exkluzív interjú Vogel Evelinnel
Fotó: Index.hu képernyőfotó
 

Az interjú mulattató pillanata volt, amikor Gáll nekiszegezte Vogel Evelinnek a tökéletesen homályos kérdést: „Szerinted kicsoda Magyar Péter valójában?” Nem tudjuk, hogy egyáltalán újságírói kérdésnek minősül-e egy ilyen blőd baromság, de Vogel – aki mondhatta volna, hogy „patásördög”, „Soros-ügynök”, „csecsemőzabáló”, „Belzebub-hívő” – nem jött zavarba: „Erre a kérdésre nem is merek válaszolni.”

Magyar Péter még szerda délelőtt visszadobta labdát, és a homályos, körvonaltalan vádakra jól megragadható állítással válaszolt: szerinte Vogelt havi 5 millió forinttal fizeti le Kubatov Gábor, a nő pedig 30 millió forinttal zsarolta a Tisza Pártot. De azt így sem állíthatjuk, hogy Rogán nem férkőzött be Magyar bőre alá a manőverrel. A Tisza-elnök a posztjában szőrmentén arra utalt, hogy exbarátnője kezdettől fogva „tégla” volt, hiszen épp a Partizán-interjú után újították fel a kapcsolatukat, amikor a politikai karrier elkezdődött.

Melyikük kormányzóképes?

A Vogel Evelin-interjú azonban csak expozíció volt Rogán Antal színjátékában a későbbiekhez. Miközben Magyar épp azzal volt elfoglalva, hogy hárítsa volt barátnője támadását, megjelent Orbán Viktor, hogy előadja tudományos értekezését a világrendszerváltásról, gazdasági semlegességről és arról, hogy fogjuk az utolsó helyről megelőzni a teljes Európai Uniót. Ne zavarjon senkit, hogy a forintnak rögtön gyors gyengülést jósol a Morgan Stanley, a gazdasági növekedésünk pedig nem lesz a 3-6 százalék, örülünk az 1 százaléknak is! Rogán forgatókönyvének tegnap két főszereplője volt: az egyik az exnőjét sem tudja kordában tartani, a másik pedig nagyhatalmakat rángat pórázon.

Rogán pedig tovább táncoltatta Magyar Pétert. Este a Tisza elnöke az ATV-ben járt, ahol Szöllősi Györgyi „kénytelen” volt a Vogel-interjú tartalmával kezdeni. Magyar láthatóan feldúltan ült le a stúdióban, de hibát nem vétett, és felvetett egy valid pontot: mikor volt téma, hogy volt barátnője vagy volt felesége szerint alkalmas-e a feladatára egy fideszes politikus? (Mellesleg megerősítette, hogy feljelentést tesz volt párja ellen.) Vagy hogy messzebb ne menjünk példákért, éppen tegnap írta meg a Válasz Online, hogy a pedofíliával vádolt Rónaszéki Gábor katolikus pap a tanyáján szívesen poharazgatott Semjén Zsolt KDNP-elnökkel, aki mellesleg Bese Gergőnek is zavarba ejtően közeli ismerőse volt. El tudjuk képzelni, hogy a miniszterelnök-helyettest is olyan vehemenciával faggassák erről az ügyről a „független” ATV-ben, mint az ellenzéki vezetőt? Ugye, hogy nem.

Reggel két közmédiás szerepléssel folytatódott Magyar Péter futása: az M1-ben sem bántak vele kesztyűs kézzel, a Kossuth Rádióban pedig, ahol Orbán bezzeg minden péntek reggel barátságos kérdések mentén fejtheti ki nézeteit genderről, Brüsszelről, Kínáról, Magyart ellenséges kérdező fogadta. Itt a propagandagépezetnek megint azt kellett megoldani, hogy a Tisza Párt, ha nem is szégyenül meg teljesen, legalább ne profitáljon abból, hogy képernyőre kerül. Közben pedig már az is nagy eredmény, hogy az ellenzéki párt lépéskényszerbe hajszolta az állampártot: a közmédia eredetileg a Tisza Párt fővárosi listavezetőjét, Ordas Esztert invitálta, hogy a budapesti ügyekről kérdezzék, de Magyar felülírta a tervüket, és nem tágít attól, hogy megtartja a tüntetést október 5-én. Az M1-es szereplés témája – a Fővárosi Közgyűlés körüli alkuk és megállapodások – tökéletesen alkalmas lett volna arra, hogy Magyar szivarfüstös szobákban egyezkedő, homályos szándékú politikusnak tűnjön, ő azonban a tőle megszokott arroganciával sorolta a kórházakról, vasútról, csődbe ment államról szóló prognózisait, amik soha nem kerülnek be az esti híradóba.

 

Az Orbán-rendszer propagandacsinálói a következő másfél évben minden erőfeszítésüket arra fordítják majd, hogy a Tisza Pártot és Magyar Pétert betagozzák az impotensnek, kormányzóképtelennek tűnő óellenzék soraiba, vagy akár elhitessék, hogy a Tisza valójában a Fidesz proxypártja.

Amikor Vogel Evelin szerda este arról posztolt, hogy Magyar Péter attitűdjével „nemcsak egy kapcsolatot, de egy szervezetet sem lehet felépíteni, nemhogy országot ilyen elvek mentén vezetni”, épp az állítólagos kormányzóképtelenségét igyekezett sulykolni. De a zsarnoki, durva vezetőről szóló „vallomások” arra is szolgálhatnak, hogy elijesszék a kompetens civileket a Tiszával való közös munkától. A személyes szféra másodszori gátlástalan megsértése elsősorban Magyar Péternek üzenet, akit annak ellenére megroppanthatnak, hibára kényszeríthetnek ezek a támadások, hogy a Hajdú Péter–Varga Judit-interjú a Tisza Párt szavazóbázisát meg sem karcolta.

Rogán hosszú és költséges hadművelete azt célozza majd, hogy meddő, felesleges vagy vesztes vitákra kényszerítse a Tisza Pártot és főleg a vezetőjét olyan médiakörnyezetben, ami nem az ő hasznukat szolgálja. Látjuk, hogy a „régi ellenzéknél” – amely boldogan utazik Tusványosra vagy a Tranzitra „eszmét cserélni” – ez a taktika működött. Magyar Péter harci ösztönei egyelőre sikerrel megsúgták, mit érdemes és mit nem – még a nevezetes kivonulása az ATV-ből is az ő malmára hajtotta a vizet. Kérdés, hogy kinek az ereje és ideje fogy el hamarabb: az egyik oldalon egy több száz milliárdos médiabirodalom, a másikon pedig egy fickó, aki mindennek egyetlen Facebook-oldallal üzent hadat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk