Olvasói levelek

A szerk: A nép ellenségei

Magyar Narancs, 2012. február 2.

  • 2012. március 9.

Olvasói levelek

Tisztelt Narancs!

Dux László az Este január 24-i adásában tett kijelentését - "a közgazdászképzésben megtanítják a diákokat az adóelkerülés technikáira" - cikkükben a felsőoktatási törvény lehetséges ellenzőinek összeugrasztására tett kísérletként értelmezték. Kálmán C. György blogbejegyzésében a volt helyettes államtitkár nyomás alatt megromlott szellemi állapotának tulajdonítja az idézett mondatot. Véleményem szerint jóval többről van itt szó, és a dolog - hogy világosan fogalmazzunk - nagyságrendekkel komolyabb. Az, hogy egy magas rangú állami tisztviselő éles különbséget tesz fiatalok által választható két hivatás - adóellenőr vagy egy piaci cég alkalmazottja -, két jövőkép, két identitás között, első pillantásra nem tűnik különösebben veszélyesnek, mifelénk talán már szemet sem szúr. Ám annak tükrében, milyen radikálisan szabta át a Fidesz- KDNP-kormány az elmúlt fél évben a felső- és közoktatás kereteit, mennyire mást gondol az oktatás céljairól és még inkább szereplőiről, mint amit e szereplők maguk elképzelnek, talán okunk lehet némi fiatalos szorongásra. Bizonyosan sokan meglepődnének, ha az államilag támogatott diákok által aláírandó hallgatói szerződésben nemcsak a jövőbeli foglalkoztatás helyét, de formáját is figyelmébe ajánlanák. Pedig a kétfajta szabadságkorlátozás között csupán fokozati a különbség. Nagyon is elképzelhető, hogy a kormány végül kielégíti azt a sokfelől megfogalmazódó igényt, hogy ha már itthon kell maradni, legalább biztos munkahely akadjon. Csak éppen köszönet nem lesz benne.

Teczár Szilárd

egyetemi hallgató (nem közgazdász)

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?