Olvasói levelek 2021/47.

  • 2021. november 24.

Olvasói levelek

0:1, A szerk. (Magyar Narancs, 2021. október 28.)

0:1, A szerk. (Magyar Narancs, 2021. október 28.)

Kedves MaNcs!

Azt írják: „Ha egy esetleges népszavazáson a „nem” válaszok kapnak többséget – szól a Kúria érvelése –, akkor a parlamentnek generálisan, életkorra, belátási képességre vagy a kezelés típusára való tekintet nélkül meg kellene tiltania a nemátalakító kezeléseket a kiskorúaknak…” (Kiemelés tőlem.)

Megkerestem a neten a Kúria határozatát, és valóban, ha nem is szó szerint, de lényegében valóban ezt tartalmazza a Kúria határozatának indoklása. A lényeg az, hogy az alábbi állítás is megalapozta a Kúria Knk.II.40.646/2021/9. számú határozatát.

Íme az idézet: „[47] A Kúria megítélése szerint, amennyiben a feltenni szándékozott népszavazási kérdés alapján megtartott érvényes és eredményes népszavazáson a „nem” válaszok kerülnek többségbe, azáltal az Országgyűlés olyan jogalkotásra lenne köteles, amely a kiskorúak minden csoportja tekintetében – függetlenül döntési-belátási képességeiktől és az orvosi kezelés típusától – tiltaná a nem­átalakító kezelések elérhetőségét nem csupán az állami ellátás keretei között, hanem generálisan is. Ezáltal minden kiskorú alapjog-gyakorlását, önrendelkezési jogát és a testi integritáshoz való jogát korlátozná, mely korlátozás akkor elfogadható alkotmányossági szempontból, ha az az Alaptörvény I. cikk (3) bekezdés második mondatának megfelel.” (Ismét: kiemelés tőlem.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk