Szekeres István

A sportinga kilengései

Fogalmizavar-elhárítás

  • Szekeres István
  • 2021. augusztus 11.

Publicisztika

Ellenzéki nyilatkozatok egész sora utal arra, hogy kormányra kerülve mi mindent változtatnának, illetve fordítanának vissza a Fidesz-korszak hangsúlyaihoz képest. A sportról egyelőre nem érzékelhető körülhatárolt elképzelés, csak az prognosztizálható, hogy az új kormány a további stadionépítéseket és a labdarúgás támogatására szánt, milliárdos költségvetési összegeket visszafogja, netán meg is szünteti. A két túlfinanszírozott terület milliók szemében vörös posztó.

Az állami sporttámogatás ingája messzire kilengett az egyik irányba az újabb „elmúltban”, de a hasonló intenzitású visszaút is tele van veszéllyel.

A fürdővízzel együtt kiönthetjük a gyereket.

Önkormányzati hatáskör

Növeli a veszélyt, hogy ellenzéki politikusok és sportügyekben nem járatos publicisták nincsenek tisztában a testkultúra fogalmaival, és a véleményük az „élsport kontra tömeg­sport/diáksport” ellentétre épül.

A valóság szokás szerint árnyaltabb. Kezdjük azzal, hogy klasszikus értelemben vett tömegsport, miután az a nagyüzemi dolgozók tömegére épült, nálunk ma már nem létezik. Hajdan magam is jártam a 40 ezer embert foglalkoztató Csepel Vas- és Fémművek rendszeres, délutáni rendezvényein, amelyeket a Csepel SC tömegsportbizottsága szervezett, és amelyeken százak mozogtak, versengtek a stadionban, illetve annak a fedett létesítményeiben.

Ma az egyéni szabadidősportok korát éljük, sajátos rétegződésben: léteznek teljesítmény­orientált típusúak (futóklubok, rendszeres maraton- vagy kismaraton-megméretésekkel); túrázó kiscsoportok; fizetős konditermek, illetve tanfolyamok látogatói; rendszeresen úszó, futó magánemberek; valamilyen sportmozgást rendszertelenül végző civilek.

A központi támogatásuk természetesen elképzelhető, de életszerűbb lenne, ha az önkormányzatok kapnának feladatot a lakossági sport támogatására, a szükséges forrásokkal együtt. 1990-ben Lyonból tudósítottam a vívó-világbajnokságról, ahol a szállodám közelében a földes focipályák egyikén úgynevezett félcsöveket építettek gördeszkásoknak. Az egyik helyi sportvezető elmondta: miután az önkormányzat felmérte, hogy a gyerekek körében nagyon népszerű a virágzását akkor élő ügyességi próbatétel, nekik szólt a beruházás.

Ha a szabadidősportra szakosodott lakóhelyi sportegyesületek ismét életre kelnének, pontos visszajelzést adnának az ott élők mozgásigényéről. Így az időszerű fejlesztések nem légből kapottak lennének, nem egyéni szeszélyeknek és lenyúlásnak kínálva terepet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk