"Jogi értelemben kényszervallatás"

  • .
  • 2010. március 11.

Publicisztika

Magyar Narancs, 2010. március 4. Tisztelt Szerkesztőség, érdeklődve olvastam a Jován László ügyvéddel készült cikket, sajnos valós és a gyakorlatban orvosolatlan problémát vet felaz előzetes letartóztatás gyakorlata, ami akár hosszabb (szak)cikket is megérne.
A teljesen indokolatlanul elrendelt és fenntartott vagy eltúlzott időtartamú előzetes letartóztatásokból, a sokszor teljesen formális nyomozási, bírói eljárásról példálózó felsorolással is könyvet lehetne megtölteni.

Két vonatkozásban hadd pontosítsam az elhangzottakat: JELENLEG az előzetes letartóztatás maximális időbeni korlátja 3 év, ha és amennyiben nem születik addig elsőfokú ítélet. Ha születik, ez a 3 éves abszolút időkorlát sem számít. Mivel a nyomozás maximális időtartama a gyanúsításközléstől számított 2 év, a fennmaradó 1 év sokszor valóban nem elég, hogy a bíróság első fokú ítéletet hozzon, másrészt legalább a törvényalkotók felismerték, hogy kisebb tárgyi súlyú ügyekben a maximális 3 év is eltúlzottan hosszú. Mindezért 2010. 07. 01-től a Be. szabályai részben megváltoznak: 3 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekményeknél 1 év, 5 éves büntetési tartamnál 2 év, ennél súlyosabban büntetendő cselekményeknél a mai 3 év, a különösen súlyos, 15 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő cselekményeknél maximum 4 év lesz az előzetes letartóztatás maximális tartama.

Üdvözlettel:

dr. Csire Balázs ügyvéd

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.