"Jogi értelemben kényszervallatás"

  • .
  • 2010. március 11.

Publicisztika

Magyar Narancs, 2010. március 4. Tisztelt Szerkesztőség, érdeklődve olvastam a Jován László ügyvéddel készült cikket, sajnos valós és a gyakorlatban orvosolatlan problémát vet felaz előzetes letartóztatás gyakorlata, ami akár hosszabb (szak)cikket is megérne.
A teljesen indokolatlanul elrendelt és fenntartott vagy eltúlzott időtartamú előzetes letartóztatásokból, a sokszor teljesen formális nyomozási, bírói eljárásról példálózó felsorolással is könyvet lehetne megtölteni.

Két vonatkozásban hadd pontosítsam az elhangzottakat: JELENLEG az előzetes letartóztatás maximális időbeni korlátja 3 év, ha és amennyiben nem születik addig elsőfokú ítélet. Ha születik, ez a 3 éves abszolút időkorlát sem számít. Mivel a nyomozás maximális időtartama a gyanúsításközléstől számított 2 év, a fennmaradó 1 év sokszor valóban nem elég, hogy a bíróság első fokú ítéletet hozzon, másrészt legalább a törvényalkotók felismerték, hogy kisebb tárgyi súlyú ügyekben a maximális 3 év is eltúlzottan hosszú. Mindezért 2010. 07. 01-től a Be. szabályai részben megváltoznak: 3 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekményeknél 1 év, 5 éves büntetési tartamnál 2 év, ennél súlyosabban büntetendő cselekményeknél a mai 3 év, a különösen súlyos, 15 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő cselekményeknél maximum 4 év lesz az előzetes letartóztatás maximális tartama.

Üdvözlettel:

dr. Csire Balázs ügyvéd

Figyelmébe ajánljuk