Szira Judit

Kaliforniai tükrünk

Gazdagok és szegények Kaliforniában 1.

  • Szira Judit
  • 2022. szeptember 21.

Publicisztika

Berkeley, e kaliforniai egyetemi város parkjait, fasorokkal szegélyezett utcáit sátortáborok lepik el. Amerika, és az országon belül elsősorban Kalifornia soha nem látott lakhatási válsággal néz szembe – szinte megoldhatatlannak látszik a hajléktalanok helyzete.

Kalifornia liberális állam, a közszolgák igyekeznek valóban a közt szolgálni, és sok a rászorultakat támogató civil szervezet. De leginkább a kellemes időjárás vonzza ide az embe­reket szerte Amerikából: a tél nem túl hideg, a nyár ugyan meleg, de Észak-Kaliforniában ez is elviselhető. Az ország kevésbé barátságos tájairól ezért sokan vándorolnak ide.

Kalifornia a világ ötödik legerősebb gazdasága, de egyike azoknak az amerikai államoknak, ahol a legmagasabb a jövedelmi egyenlőtlenség. A szupergazdagok jelentős része itt él, a megélhetési költségek kiugróan magasak, és itt emelkednek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak is az Egyesült Államokban. A San Franciscó-i tűzoltók, rendőrök, tanárok, kórházi ápolók, de a város hivatalnokainak többsége sem engedheti meg magának, hogy a városban éljen. A bérlakások is megfizethetetlenek azok számára, akik most költöznének oda, és nem a Szilícium-völgy valamelyik menő cégénél dolgoznak.

Az amerikai hajléktalanok több mint negyede Kaliforniában él, becslések szerint körülbelül 170 ezer ember. Ez korábban is így volt – mindig többen éltek itt fedél nélkül, mint az északi hideg városokban, s korábban is voltak sátortáborok a San Franciscó-i öböl legtöbb városában. Ám ezek a nagy táborok immár a városközpontokban, a forgalmas autópálya-kereszteződésekben és az utak mentén jelentek meg. Az utcán élő emberek tömege drámai látványt nyújt.

Gavin Newsom, az állam demokrata párti kormányzója a járvány alatt gyorsan és radikálisan cselekedett: 48 ezer hajléktalan embert, elsősorban időseket és betegeket szállodákban és motelekben helyeztek el. A kormányzó tervei szerint 2021 és 2023 között 12 milliárd dollárt költenének a hajléktalanok lakhatási problémájának enyhítésére: kis méretű házakat és ideiglenes lakásokat terveznek építeni, olcsó, fenntartható, állandó megoldásokat keresnek, és igyekeznek megoldani a hajléktalanok egészségügyi gondozását is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk