Pál Monika

Középhatalmiság a radaron!

Orbán kijelöli Magyarország jövőjét

Publicisztika

Tavaly év végén geostratégiai alapvetést vázolt kiválasztottak szűk köre előtt Orbán Viktor miniszterelnök, szavait Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, esetünkben Eckermannja, avagy íródeákja jegyezte le, s a minap a leiratot közzé is tette. A szövegből, illetve a beszédből kihámozható ambíció igen magas: Magyarország haladja meg a közepesen fejlett státuszát, váljon fejlett állammá, regionális középhatalommá!

Leblokkolás

A kormányfő szerint a világot a hidegháború, a döglődő globalizáció bénítja, a liberalizmus satnyul, de ez nem baj, hanem lehetőség, még nyitva az „időablak”, azonnal cselekedni kell. A „globalizáció neoliberális modellje kifulladt” – amivel csak az a baj, hogy üres lózung csupán, és Orbán könnyen megspórolja vele a globális folyamatok válságainak elemzését. Nem érti s érteti meg, hogy a globalizáció nem szűnik meg ostorcsapásra, hanem lelassul (slowbalisation), vagy éppen regionális fókuszt vesz fel. És természetesen az Orbán által temetett liberalizmus sem halódik. Sőt Bolsonaro bukása, az európai mainstream felé tempózó Meloni példája mutatja, hogy a „csillagfordulás” bizony inkább csillaghullás.

Orbán amellett érvel, hogy a tömbösödés, a blokkpolitika azért kedvezőtlen Magyarország számára, mert a „blokk” – esetünkben az Európai Unió – központja ellenőrzi a blokkok feletti kapcsolatokat, és magához vonzza a blokkon belül az erőforrások elosztásának feladatát is. Így „a javak ellátási láncában fellépő bármiféle zavar legelőször és legdrasztikusabban a periféria országaiban jelentkezik – s közben ezen országoknak semmilyen eszköz nem áll a rendelkezésükre, hogy változtassanak a helyzeten”.

Fordítsuk le, mire gondolhat a szerző! A blokkok feletti kapcsolatokat a központ ellenőrzi – vagyis Oroszországgal és Kínával nem lehet annyira szoros és felhőtlen a viszony. A központ diszponál az erőforrások felett – az EU visszatartja, illetve feltételekhez köti a támogatásokat. A „periféria” nem tud korrigálni – a gazdasági integráció jelenlegi szintje is zubbony Orbán számára, semmint lehetőség; az euró pontosan sohanapján lesz magyar fizetőeszköz e logika szerint.

Miután kiaggódtuk magunkat azon, hogy Magyarország „eljelentéktelenedése fenyeget”, ami persze nem új fejlemény, és egy hangyányit sem a Bem tér tevékenységének köszönhető (irónia), térjünk át a hidegháborús szembenállás analógiájára.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk