Bécsben, de magyarul játsszák a Meseország-darabot

  • narancs.hu
  • 2023. március 19.

Sorköz

A gyermekvédelmi törvény miatt ezt 18 év alattiaknak Magyarországon nem lehet bemutatni.

Bábokkal és élő szereplőkkel állította színpadra a SVUNG – Bécsi Magyar Színház a Meseország mindenkié című gyűjtemény három meséjéből készített átiratot – írja a Telex.

A darabot Bécsben mutatták be.

A lap emlékeztet, hogy a kisebbségek elfogadásáról szóló mesekönyvet itthon a jobboldal bírálta, Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa nyilvánosan ledarálta, Demeter Szilárd pedig feloszlatta miatta a Petőfi Kulturális Ügynökség fordítástámogatási kuratóriumát, mert a bolognai gyermekkönyvvásáron az ügynökség pultjára kitették ezt a mesekönyvet is. 

A könyv – nem csak ennek a reakciónak, hanem az értékének is köszönhetően – nagy siker lett, eladási rekordokat döntött, és sok nyelvre lefordították. 

A 2016 óta működő független színtársulat számára Pille Tamás rendező és a könyv szerkesztője, Nagy Boldizsár közösen választott ki három mesét, ezeket állították színpadra, a szexuális másság, a fogyatékkal élők és az etnikai hovatartozás témáját érintve.

A premiert szombaton tartották. A közönség egy része Budapestről érkezett, a nézők többség azonban bécsi magyar. Kevés gyereket lehetett látni a nézőtéren.

Pille Tamás a hírportálnak azt mondta, a magyar gyermekvédelmi törvény miatt ezt az előadást Magyarországon gyerekeknek nem lehet bemutatni, csak felnőtteknek. 

„Ha egy fesztiválon egy koncerten elhangzik egy vulgáris szó, azt hallhatja egy gyerek, de a háromfülű nyúl történetét nem hallgathatja meg. Ha mégis bevinné valaki a gyerekét magával egy ilyen előadásra, az olyan lenne, mint a disznóvágás az ’50-es években. Olyan ez, mint amikor a ’80-as években jöttek az emberek Bécsbe a pornóújságért.

Most az oson titokba ide, aki meg akarja nézni a háromfülű nyulat a gyerekével” 

– nyilatkozta a rendező.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.