Felkerült a TIME 100-as listájára a Meseország mindenkié alkotója

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 15.

Sorköz

Az amerikai magazin a világ legbefolyásosabb emberei közé választotta Rédai Dorottyát, a mesekönyv projektkoordinátorát. 

A TIME magazin 2021-es TIME100 listáján a világ legbefolyásosabb emberei közé sorolta Rédai Dorottyát, a CEU kutatóját, a Labrisz Leszbikus Egyesület által tavaly megjelentetett Meseország mindenkié  mesekönyv projektkoordinátorát - írja közleményében a CEU.

A jobboldali és kormányzati politikusok szélsőségesen negatív reakciói után Magyarországon a könyv nagy sikert aratott, és az az LMBT+ embereket diszkrimináló kormányzati politika elleni tiltakozás szimbólumává vált. A 2020 szeptemberében megjelent mesekönyvet ezidáig több mint 30 ezer példányban adták el, és jövőre nyolc európai nyelven jelenik meg.

A kötet 17 kortárs szerző 17 meséjét tartalmazza különböző marginalizált vagy hátrányos helyzetű csoportok  szereplőivel. A jól ismert meséken és népmeséken alapuló történetek számos "tabu" vagy "érzékeny" kérdéssel foglalkoznak, beleértve az azonos neműek közötti szerelmet, a nemváltást, az örökbefogadást, a gyermekek elhanyagolását, a párkapcsolati erőszakot, a szülő halálát, a "különbségeken" alapuló társadalmi kirekesztést és a nemi sztereotípiák áthágását.

Vélhetően a Meseország mindenkié volt az egyik ihletője a kormány LMBTQ-ellenes törvényének, ami tiltja a homoszexualistás és a nemváltás "megjelenítését, népszerűsítését" kiskorúak számára. A törvény egy végrehajtási rendelete szerint az ilyen témájú gyerekkönyveket zárt csomagolásban szabad csak árulni, nem lehet kirakatba helyezni, illetve iskolák és templomok 200 méteres környezetében egyáltalán nem árusíthatók ezek a kiadványok.

"Az, hogy bekerültem a TIME100 listára, nagy megtiszteltetés számomra és a Labrisz számára is, nemzetközi elismerése a projektben végzett hatalmas munkánknak" – mondta Rédai. "Tovább bátorít, hogy folytassam a munkám abban a rendkívül ellenséges politikai környezetben, amelyben most élünk. Azt az üzenetet közvetíti, hogy nagyon fontos az, amiért dolgozunk, és remélem, hogy más aktivistákat is arra ösztönöz majd a régióban, hogy továbbra is foglalkozzanak az LMBT+ kérdésekkel, még akkor is, ha ez nehéz, kimerítő és néha félelmetesnek vagy reménytelennek tűnik."

Címlapkép: CEU / Adrián Zoltán, Képszerkesztőség 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk