Közös nyilatkozatban tiltakoznak a melegellenes törvény ellen a Jelenkor kiadó szerzői

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 1.

Sorköz

A kiadó a Libri Csoport tagja. A nyilatkozatot 34 szerző aláírta.

„A Jelenkor Kiadó alulírott szerzői tiltakozunk – ahogyan tettük ezt már a megszavazása előtt is – a mélyen emberiség- és szólásszabadság-ellenes, szégyenteli „homofób törvény”, illetve annak valamennyi gyakorlati következménye, a fóliázások, a könyvkivonások, és az ezek nyomán kialakuló (ön)cenzúra ellen” – olvasható a közös kiállásban, amit a Litera ismertet.

A szerzők elfogadhatatlannak nevezik, hogy „Európa közepén a 21. században a megbélyegzés és a kirekesztés legyen egy ország kultúrájának alapja, és

felháborítónak érezzük, hogy egy autoriter pártalakulat normalizálni igyekszik egy, a legrosszabb diktatúrákat idéző jogi intézkedést, a társadalom egy meghatározó, noha eleve marginalizált rétege ellen.”

Mint fogalmaznak, kiállnak az LMBTQI-közösség és a hátrányt szenvedő szerzők mellett. „Meggyőződésünk, hogy a szexuális kisebbségekről folyó bármilyen társadalmi szintű párbeszéd kizárólag az elfogadásra, egymás kölcsönös tiszteletére és őszinte, valódi kommunikációra alapozható, nem pedig az állami propagandagépezet gyűlöletkeltő uszítására.”

Az aláírók között van Bartók Imre, Földényi F. László, Kemény Zsófi, Peer Krisztián, Péter Ágnes, Simon Márton, Tompa Andrea, az idei Margó-díjas Vonnák Diána és Závada Péter is.

A melegellenes törvényt csak az utóbbi hetekben kezdték igazán számonkérni a könyvesboltokban. A Líra könyvesboltlánc példátlanul magas, 12 milliós büntetést kapott egy ifjúsági képregény miatt, a Libriben is befóliázzák a könyveket.

A témában írt véleménycikkünk itt olvasható:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk