Salman Rushdie a Narancsnak: "Még sosem éltünk át ilyet"

Sorköz

A koronavírus korai napjaiban, otthonában értük el telefonon, hogy hamarosan magyarul is olvasható regényéről, a Cervantes ihlette Quichotte-ról, Freddy Mercuryról, Donald Trumpról és Philip Rothról is beszélgessünk.

A friss lapszámunk 13 oldalas könyvmellékletében interjút olvashat az indiai születésű, New Yorkban élő brit íróval, Sir Ahmed Salman Rushdie-val.

Ízelítő a Köves Gábor készítette beszélgetésből:

Magyar Narancs: New York-iként legalábbnémi védettséget élvezhet Trump Amerikájával szemben.

Salman Rushdie: Ez egy nagyon is Trump-ellenes város, már azelőtt sem szerette Trumpot, hogy politikusnak állt volna. New York és Kalifornia az ellenállás két központja. Novemberben majd meglátjuk, hogy visszatér-e az a másik Amerika vagy sem. Nem vagyok jó esélylatolgató, négy évvel ezelőtt is tévedtem. Úgy gondoltam, Trump veszteni fog, és látja, mi történt. Amúgy Trump szerintem legyőzhető, ami nem jelenti azt, hogy le is tudják győzni.

Meggyőződésem, hogy a négy évvel ezelőtti választás azért alakult így, mert a bejegyzett választók 46 százaléka otthon maradt. Ha a szavazók most valamilyen módon mozgósíthatók lesznek, szerintem Trump veszteni fog. De lássuk meg, ez a vírus például hogyan hat majd az esélyekre. Még sosem éltünk át ilyet. Nem gondoltam volna, hogy ilyesmi megtörténhet az életemben. Új tapasztalat ez mindenkinek, így az is megjósolhatatlan, hogyan befolyásolja majd a politikát.

false

 

Fotó: Flickr

MN: Regény témának sem utolsó.

SR: Igen, lehet. De Camus már megírta ezt a regényt. (...)

MN: A Quichotte-ban szereplő író megannyi sikertelen kémregény szerzője. Nem akart soha kémregényt írni?

SR: Volt egy pontja az életemnek, amikor azt gondoltam, lehet, hogy megpróbálok írni egyet. Mert épp sok valódi kémmel találkoztam. Ha már ennyit tudok a témáról, gondoltam, miért ne írnék róla.

MN: Az említett kémekkel azokban az években találkozott, amelyeket rendőri védelem alatt töltött, mert Khomeini ajatollah a Sátáni versek miatt fatvát mondott ki önre, vagyis halálra ítélte?

SR: Igen. Ráadásul igen sokféle kémmel találkoztam. Angol kémekkel, amerikai kémekkel, mindenféle kémekkel, de végül az egészből csupán egy történetszál lett a Quichotte-ban. Mint mindenki más, én is szeretem a James Bond-filmeket, de még náluk is jobban szeretem Le Carré regényeit. A kém, aki bejött a hidegrőlt, a Suszter, szabó, baka, kémet – ezek csodálatos könyvek.

Rushdie az interjúban arról is beszélt, hogy a járvány alatt hogyan töltötte a napjait, kikkel találkozott, gondolkodott-e a névváltozáson, miben ért egyet a horrorkirállyal, Stephen Kinggel, mit gondol a Woody Allen-memoár amerikai meg nem jelentetéséről, ahogy azt is elárulta, miért nem volt képes soha befejezni George Eliot Middlemarch-át.

A teljes interjút a csütörtökön megjelenő, friss Magyar Narancsban találja, a lapot keresse az újságárusoknál, boltokban, benzinkútaknál vagy fizessen elő rá itt.

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk