Fasiszták a korrupció ellen: mi ez a balhé a futball körül Bulgáriában?

Sport

A magyar válogatott olyan botrány közepébe csöppent a héten, ami az elmúlt évek legdurvább foci miatti utcai harcaiban csúcsosodhat ki. És ahol ráadásul nem is annyira a radikálisokkal van a baj.

„Miben segít a lemondásom három nappal a meccs előtt?” 

– tette fel a kérdést Boriszlav Mihajlov, a bolgár fociszövetség elnöke. Magyarországról valójában ritkán szokás követni a bolgár futballvilág fejleményeit, de most úgy alakult, hogy mi is érintettek lettünk: Mihajlov azonnali lemondása a Bulgária-Magyarország Eb-selejtező előtt merült fel. Maga a meccs nekünk fontos, hiszen Bulgária két pontot szerezve esélytelenül tökutolsó a selejtezőcsoportunkban, a magyar válogatott viszont évtizedek után először, ráadásul akár veretlenül juthat ki egyből a csoportjából nagy focitornára.

A baj röviden: a meccset eredetileg november 16-án Szófiában rendezték volna, de kilenc nappal előtte a bolgár szövetség jelezte, hogy mégis inkább Plovdivba vinné, és ráadásul mivel a rendőrség közölte, hogy nem tudják garantálni a biztonságos lebonyolítást, szurkolók nélkül tartanák. Már ez is izgalmas lenne, de egy héttel később hivatalosan is kiderült, hogy Plovdivban márpedig semmiféle meccset nem rendezhetnek, hiszen épp a helyi stadion tetőszerkezetét újítják fel, ami miatt egyzerűen nem lehet ott focizni. Aztán bejelentkezett a meccs megrendezésére egy főleg törökök lakta város, Kardzsali, sőt az is felmerült, hogy elmarad a meccs, és ilyenkor szokás szerint 3-0-s eredményt írnak be a magyar válogatottnak, tehát gyakorlatialg meccs nélkül jutnánk ki az Európa-bajnokságra attól függetlenül, mit játszanak Szoboszlaiék 19-én Montenegró ellen, hazai pályán. Kedden délelőtt aztán végre valahára kiderült: lesz meccs, mégpedig Szófiában, de zárt kapuk mögött.

A bolgár-magyart nem véletlenül akarja eldugni a szövetség: a bolgár ultra/huligán társadalom hosszú idő után összefogva jelentette be, hogy a maguk módján fognak tüntetni a teljes sportágat a szakadékba kormányzó szövetség ellen. Ezt úgy kell érteni, hogy mindent megtesznek a meccs megszakításáért, ami tulajdonképpen garantált erőszak.

Jóllehet Magyarországon a rendszerváltás óta nemzeti sport a lelátói szélsőjobb amúgy tényleg erős jelenlétén hüledezni, a bolgár helyzethez képest a kanyarban sem vagyunk. Az ottani keménymagokban, különösképp a Levszki és az ősrivális CSZKA Szófia meccsein a mai napig rendszeresek azok a horogkeresztes zászlók, amiket még a náci huligánokkal híresen fertőzött többi balkáni országban sem nagyon mernének már sehova kitenni. Nem kivétel a válogatott sem: 2020-ban Szófiában egy Eb-selejtezőn az angol csapat győzte le a bolgárokat, a tömeg jelentős része pedig a fekete játékosoknak szóló huhogással, náci karlendítéssel és persze szélsőjobbos szimbólumok lengetésével fejezte ki érzéseit. 

SOCCER-CONFERENCELEAGUE-SOFIA-EITRACHT

 
A Levszki Szófia szurkolói az Eintracht Frankfurt elleni meccsen 2023 augusztusában
Fotó: Georgi Paleykov / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A végeredmény végül is hasonló lett akkor a mostani álláshoz: felmerült Bulgária kizárása az egész versenysorozatból is (ez végül nem történt meg, épp Magyarország ejtette ki őket a pótselejtezőben, akkor a koronavírus miatt nem lehettek nézők a meccsen). A bolgár lelátói rasszizmusnak ráadásul pártja is van: a bolgár szélsőjobb 2021-ig még a bolgár kormányba is adott pártot úgy, hogy több politikusuk személyesen is támogatja a szurkolói csoportokat, szervezik a helyi Becsület Napjának is mondható Lukov Felvonulást. 

Persze nem kell mindenhez politikai hátszél. A Lokomotiv Plovdiv focicsapata köré gyűlt csoportok például többször is támadtak meg cigánytelepeket. A focitól függetlenül az Amnesty Intarnational is felhívta rá a figyelmet, hogy Bulgáriában a rasszista bűncselekmények általában feldolgozatlanok maradnak, a VMRO párt egykori EP-képviselője (aki mellesleg náci karlengetéssel jelezte korábban az Európai Parlamentben, mennyire értékeli Orbán Viktor politikáját) kifejezetten kampányolt annak a Nikolaj Jovevnek a szabadon engedéséért, aki egy romaközpontot robbantott fel korábban. Jovev természetesen szabadidejében életvitelszerű futballszurkoló is.

Bulgáriának tehát focija már nem nagyon van, viszont focihuligánjai igen. Ez a réteg pedig hagyományosan látványosan képes erőt demonstrálni, ami főleg akkor ijesztő a rendőrség vagy a szövetség számára, ha az ország egyszerű fociszerető népe is egyetért velük.

Az ember azt hinné, hogy ebben a helyzetben tehát a bolgár nácik a rossz fiúk, de a kép sokkal árnyaltabb: ahhoz ugyanis pont nekik nem volt sok közük, hogy a bolgár fociszövetség történelmi mélységekbe lökte az ország futballját.

Az említett szurkolók ugyanis valójában már jó ideje ki se jártak inkább a válogatott meccseire, annyira kilátástlan volt nemcsak a játék, hanem a még Magyarországról nézve is elképesztő korrupció.

A szövetség élén már 2005 óta az a Boriszlav Mihajlov áll, aki egyrészt nyilvánvalóan a velejéig korrupt, másrészt leválthatatlan is. Mihajlov pozícióját az sem tudta ugyanis rontani, hogy 2011 ben – ekkor már hat éve volt elnök, reformként az addig európai középcsapatként üzemelő bolgár válogatott fiatalítását ígérve – még szilveszteri bulin is részt vett Szingapurban a sportfogadásokban utazó ázsiai futballmaffia fejénél, Dan Tannél. Az ő szerezetéhez kötődik a 2010-es évek első felének olasz bundabotránya, aminek részeként kizárták az első osztályból a Juventust, de volt köze például magyar bajnokik megbundázásához is. Mihajlovot sem ez nem tudta eltüntetni, sem a tényszerűen elcsalt meccsek: 2012-ben a FIFA törölte az egy évvel korábban játszott Észtország elleni barátságos meccs eredményét, ugyanis arra jutottak, hogy az egészet csak azért szervezték meg igazából, hogy lebonyolítsanak némi pénzmozgást. 

A meccset vezető magyar Lengyel Kolos bírót és két segítőjét örökre eltiltották a közreműködéstől, mivel a Magyarországon NB III-as és megyei meccseket fújó hármas engedély nélkül vett részt a Törökországban lejátszott meccsen, ami 2-2-vel végződött és minden gól tizenegyesből született.

A maffia nagyjából ötmillió eurós fogadást kötött a meccsre. A FIFA korrupcióellenes osztályának akkori vezetője, Chris Eaton azt mondta, mindegyik csapat kapott 20 ezer eurót, valamint szállást egy ötcsillagos szállodában. Bár Mihajlov mindent tagadott, az egészet csak a bírók véleményes tizenegyesei körüli balhénak nevezte, az akkoriban Bulgáriát edző Lothar Matthäus is azt írta később könyvében, hogy az elnök kifejezetten ragaszkodott a meccs megrendezéséhez. 

Ezek után talán nem meglepő, hogy egy Dél-afrikai Köztársaság ellen 2012-ben játszott barátságos meccset is töröltek nagyjából ugyanilyen okokból. Akkor az afrikai szövetség egyik tagja is megerősítette, hogy az 1-1-es döntetlen a fogadóirodák kedvéért született.

Közben a fiatalításnak semmi eredménye nem lett: a bolgár klubfoci mostanra már jóval a magyar alatt van, fejlődésnek pedig nincs híre. A sport nagy nevei edzőként és klubvezetőként eleve ellenálltak mindennek, ami fejlődést jelenthetne, legyen az a focisták étkezési szokásainak átgondolása vagy önmaguk taktikai továbbképzése, a válogatottat pedig arra használták, hogy benyomják oda a nem túl tehetséges fiatal játékosaikat, reménykedve abban, hogy így könnyebben el tudják adni őket külföldre. Érdekesség, hogy hasonló pletykák a magyar válogatott környékén is felmerültek egy időben. További érdekesség, hogy főleg épp akkor, amikor nálunk volt edző a később egy kisebb kört megtéve Bulgáriába távozó Lothar Matthäus, de az is izgalmas kérdés, hogy pontosan mit keresett és ért el a játékvezetői kar vezetőjeként Kassai Viktor 2022-től egy pár hónapig – a magyar focibíró ugyanis a bolgár játékvezetői szövetség vezetője volt az idő tájt.

A bolgárok mélyrepülését látva még az sem zavart senkit, hogy a klubfutball annyira egyértelműen korrupt lett, hogy a nagyobb fogadóirodák már hosszú ideje korlátozzák a fogadási lehetőségeket a bajnoki meccsekre.

Felmerül a kérdés, hogy pontosan miért tudott ilyen ügyek miatt a helyén maradni Borisz Mihajlov. Nos, ez sem volt mindig így, ugyanis 2019-ben a már említett angolok elleni rasszista inzultus miatt lemondott, de a koronavírus miatt nemcsak a futball állt le, hanem értelemszerűen ez az ügy is elsikkadt. Aztán 558 nap után egyszer csak bejelentette, hogy kipihente magát, és visszaveszi az elnöki helyet a ideiglenesen őt helyettesítő Mihail Kaszabovtól. Mint kiderült, a bolgár szövetség végrehajtó bizottsága el se fogadta a lemondását, tehát Mihajlov voltaképpen csak szabadságra ment. Eddigre már tényleg egy szurkoló sem szerette volna látni, és összességében semmi nem indokolta az elnökké válását, de nagy túlélőről van szó: 2022-ben ugyanis a szövetséget alkotó klubok szavazataival újraválasztották annak ellenére, hogy ellenfele és fő kritikusa a bolgár futball utolsó igazán nagy neve, ráadásul a nyugati futballkultúrát ismerő Dimitar Berbatov volt. Mihajlovra 241-en szavaztak Berbatov 230 szavazata ellenében, az eredményt viszont megtámadták: a résztvevők kifogásolták, hogy a sajtót kizárták a döntéshozásról, és még a terembe sem mehetettek be, több klub küldötte pedig azt állítja, nem is tudtak regisztrálni a szavazásra. 2023-ban ejtették az ügyet, ami már akkora haragot váltott ki a maradék meccsre még járó szurkoló közt, hogy idén az összes klubmeccsen feltűnt egy az elnök távozását követelő transzparens. A szövetség nem maradt adós, és minden egyes ilyenért külön büntetést rótt ki a klubokra.

Ennek lesz a következő állomása a csütörtöki nap: a legkeményebb szurkolók kifejezetten azért fogtak össze, hogy eltávolítsák az emberi és szakmai szinten (Bulgária az irányítása alatt egyetlen világversenyre sem jutott ki) is megbukott Mihajlovot, aki hétfői nyilatkozatában jelezte, hogy még két éve hátra van elnökként, bár még az is lehet, hogy összehív egy küldöttgyűlést jövőre, hátha az megnyugtatja a kedélyeket. Az elnök jól láthatóan nem akarta, hogy még egy szurkolói botrány kerüljön a neve mellé, ezért inkább egyszerűen elmenekül a dühös tömeg elől, amihez ráadásul az UEFA is asszisztálna. Ezt fejtette ki a már említett Berbatov a nála érdeklődő Nemzeti Sportnak is: „Elképesztő eseménynek vagyunk tanúi: hogyan ne képviseljük megfelelően a bolgár labdarúgás érdekeit, illetve hogyan ne irányítsuk a szövetséget! Hozzá nem értés, tudatlanság, az erkölcs és a profizmus hiánya, korrupció – a napnál is világosabban látszik. Meg persze az is, hogy félnek a szurkolóktól. Bulgáriában az elmúlt tizennyolc évben semmit sem fejlesztettek a labdarúgásban, ezt mindenki tudja, a drukkereknek pedig elegük lett, nem bírják ezt tovább, tüntetéseket szerveznek. Nem nevelünk jó játékosokat, rossz a futballunk, tombol a korrupció – csak ordítani tudunk a változás érdekében. Ezért mondtam, hogy az UEFA-nak, a FIFA-nak fel kell ébrednie! Nézzék csak meg, amikor Spanyolországban keveredik botrányba a futballelnök, közbelépnek a nemzetközi szövetségek, ha pedig Bulgáriában történik ilyesmi, sunyítanak. Szerintem ez diszkrimináció. Ha nagy futballnemzetnek van problémája, beavatkozik a FIFA vagy az UEFA, ha pedig olyan kicsinek, mint amilyen a bolgár, nem történik semmi. Hát nem ugyanolyan szabályok vonatkoznak mindenkire?” 

Az utolsó kérdés kicsit költői, hiszen az eddigiekből is látszik: Bulgáriában is vannak olyanok, akikre nem vonatkoznak ugyanolyan szabályok. Például az a Boriszlav Mihajlov, aki mellesleg az UEFA végrehajtó bizottságának is a tagja 2011 óta. 

A cikk megírásához az alábbi forrásokat használtuk fel: Kapital Insights, Bird, ERRC.

(Címlapképünkön: a CSZKA Szófia fanatikusai. Fotó: Hristo Vladev / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk