Kétharmados győzelemmel az erőemelő szövetségben is átvette a hatalmat a Fidesz

Sport

Minden előzetes várakozást és esélylatolgatást meghaladó győzelmet aratott Berke Loránd fideszes politikus és sportági szakember a Magyar Erőemelő Szövetség (MERSZ) online elnökválasztásán. Több, nagy múltú, eredményes egyesület lázong és kilépését fontolgatja a történtek miatt.

A közel két évtizeden át a honi erőemelő szövetség elnökeként ténykedő Rónaszéki András januári halálával megüresedett a szakági vezetés első számú vezetői posztja. Ezért a szabályoknak megfelelően rendkívüli elnökválasztást tartottak a MERSZ-ben. A járványügyi helyzet miatt 15 napos online voksoláson lehetett szavazni arról, ki legyen az új elnöke a szövetségnek. 

A Narancs.hu korábban beszámolt, hogy a választásra szinte azonnal bejelentkezett Berke Loránd, az erőemelőből lett sportági szakember, aki a Békés megyei Vésztőn fideszes önkormányzati képviselő és maga mögött tudhatja a kormánypárt országos vezetésének támogatását.

Erre válaszul állt fel a rajtvonal mögé Fekete Miklós többszörös Európa-bajnok erőemelő, aki mögött a nemzetközi és az európai szövetség majdnem minden vezetője felsorakozott és támogatásáról biztosította. Ha nyíltan nem is mondták ki, de éppen azért, hogy ne kerüljön a magyar erőemelő szövetség sok honi szakághoz hasonlóan fideszes irányítás alá, ekként megőrizze autonómiáját. Harmadik aspiránsként Tábori György indult.

Berke gyakorlatilag nem folytatott kampányt, utólag pedig azt írta Facebook-oldalára, hogy nagyon sok nemzetközi és hazai tekintély támogatta, de nevüket nem akarta nyilvánosságra hozni. Az nem világos, hogy egy kampányban ez miért titok. Emellett azt is írta, hogy „nem célja kettészakítani a hazai erőemelő társadalmat”. Ám ezt gyakorlatilag indulásával és fideszes politikai hátszelével már a kezdetektől megtette. Éppen portálunk írta meg, hogy november óta az addig a szakszövetséghez tartozó 50 egyesület és klub száma több mint a kétszeresére, 110-re nőtt, ami szervezett akciót sejtetett. 

Az elmúlt napokban számos egyesületi tag jelezte portálunknak, hogy a Fidesz választókerületi elnökei, akik közül többen országgyűlési képviselők is, megpróbálták befolyásolni a szavazást úgy, hogy több egyesület elnökét megkeresték és a háttérben Berke Loránd mellett kampányoltak. A Magyar Erőemelő Szövetségbe újonnan belépett egyesületek nem vagy alig rendelkeznek versenyzőkkel, eredményeik pedig még ennyire sincsenek. Ezért félő volt, hogy ennek ellenére mégis ők döntik majd el a 15 napon át tartó online elnökválasztást. Ez beigazolódni látszik a hétfő este nyilvánosságra hozott eredménnyel.

Ezek szerint

Berke Loránd az igen magas, 91 százalékos részvétel mellett megtartott voksoláson a voksok csaknem 69 százalékát nyerte el, Fekete Miklósnak 31 százalék jutott,

a harmadik aspiránsnak, Táborinak mindössze 1 százalék. Berke a győzelmét a régi, versenyezőkkel, eredményekkel és múlttal rendelkező egyesületek tagjai közül sokak szerint a fideszes hátszél mellett a versenyzők nélküli egyesülteknek köszönheti. Lapunk úgy tudja, a fideszes aspiráns megválasztása nagy felzúdulást keltett a versenyzők körében és többen át kívánnak lépni a politikától kevésbé függő Profi Erőemelő Liga nevű szövetségbe. Minden jel arra mutat, hogy sok más honi sportági szakszövetség mellett a Fidesz-KDNP az erőemelőknél is átvette a hatalmat.

 

Figyelmébe ajánljuk