87 millió forint gyűlt össze az Átriumnak

  • narancs.hu
  • 2022. július 15.

Színház

Ez az Átrium 2022. évi működési költségének 43,68 százaléka, kis falvaktól külföldi városokug sok helyről érkezett támogatás. 

Június 27-e óta péntek délutánig, vagyis mintegy két és fél hét alatt összesen 72 36 671 forint érkezett felajánlásként magánszemélyektől és cégektől az Átriumhoz – közölte a magánszínház a Facebookon.

A magánfelajánlások mellé Budapest Főváros Önkormányzata eddig 15 millió forintos játszási támogatást adott a színháznak, így eddig 87 368 671 forint gyűlt össze, ami az Átrium 2022. évi működési költségének 43,68 százaléka.

"Mint a kulturális miniszterhelyettestől hallottuk a Parlamentben, a háborús helyzet indokolja – a rezsicsökkentés megszüntetésétől a kata eltörlésén át az inflációig – a kulturális támogatások 'ütemezésének' elégtelenségét. Érdekes, hogy a háborús helyzet nem gátolta Fekete Péter bűvész urat a 12 milliárdos támogatási keret totális kiürítésében: nem gátolja más magánszínházak kifizetését (annyival erre az évre, amit az Átrium négy évre kapott), nem gátolja a Nemzeti Színház több mint kétmilliárdos állami támogatását, meg a vidéki színházigazgatók elektromos biciklivel való ellátását sem" – írták a posztban, hozzátéve, hogy a jelek szerint a magyar független kultúra, a független színházak kell, hogy megfizessék a "háborút", vagy ki tudja, valójában mit.

"Annak, hogy októberig meghirdethettük a műsort, nektek, a nézőinknek, a kultúrafogyasztóknak és -használóknak, az állampolgároknak tartozunk óriási köszönettel" – írták. A színház kiemelte, hogy láthatóan ez egyáltalán nem helyi ügy, hanem országos, ugyanis vidéki falvaktól a közepes városokon át a megyeszékhelyekig kaptak támogatásokat, nem beszélve a külföldi városokból érkező támogatásokról.

A színház emellett szeptember 10-re támogatói napot szervez, ezen koncertek, programok, kulisszabetekintő lehetőségek lesznek, de a következő évadról, a készülő előadásokról is fognak beszélni. 

A színház június végén kongatta meg a vészharangot, mondván a jelenlegi működése fenntarthatatlan, ekkor kezdtek adománygyűjtésbe.  

A független színházak kivéreztetéséről és arról, hogy az Átrium ügye csak a jéghegy csúcsa, eheti címlapsztorinkban foglalkoztunk részletesen: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk