rés a présen

„Mindenből valami újat, izgalmasat”

Véner Orsolya, Spinoza Ház
szerző
rés a présen
publikálva
2018/32. (08. 09.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

rés a présen: Bezárt nyárra a Spinoza. Mi történt ez idő alatt?

Véner Orsolya: Az étterem korábbi működtetőjétől az elválás bár nem ment zökkenőmentesen, mégis sikerült a Spinoza eredeti arculatát felfrissítve megtartani, ahol ugyanolyan fontos a kultúra és a gasztronómia, s ahol név szerint ismerjük vendégeinket, akik előadások után jót vacsorázhatnak és a fellépőinkkel találkozhatnak.

rap: A hagyományos Spinoza Fesztivállal indítjátok az évadot. Mikor?

VO: Immár 16. éve kezdjük zsidó fesztivállal az évadunkat. A háromhetes fesztiválunk alatt egy helyen a zsidó kultúra megannyi ága helyet kap, legyen az opera, dráma, film, előadás, kabaré, tánc, koncert vagy zenés játék. A szeptember 3. és 23. közötti fesztiválunk közvetlenül a Mazsihisz zsidó fesztiválja után kezdődik, így a két fesztivállal együtt Budapest egy teljes hónapig a zsidó kultúra fővárosa lesz, ami európai unikum. Az is Spinoza-hagyomány, hogy minden évben legalább egy előadásunk ingyenes. Ez évben viszont három olyan programunk lesz, ahol a belépés díjtalan. Fesztiválfilozófiánk, hogy mindenből valami újat, izgalmasat: ha tánc, akkor flamenco zsidó gyökerekkel, ha klezmer, akkor humoros legyen, ha humor, akkor a zsidó humor nagyágyúi jöjjenek.

rap: Mely előadásokat ajánlanád?

VO: Van egy drámasorozatunk azokról a magyar zsidókról, akik jelentőset alkottak a nagyvilág számára. A sorozat első része Herzl Tivadarról szól, a második Pulitzerről, a harmadik pedig Ferenczi Sándorról. A fesztivál alatt most először az egész sorozat együtt látható. Kiemelném továbbá a Frida című zenés játékunkat, mert ez most remekül összeköthető a Nemzeti Galéria Frida Kahlo-kiállításával. Nagyon várom Fekete László főkántor máramarosi haszid melódiákből összeállított koncertjét, máramarosi történetekkel fűszerezve. Előadásaink témája is unikum: Balázs Gábor eszmetörténész a szerelem és a szexualitás helyét vizsgálja a zsidó hagyományban, Heller Ágnes és Gábor György pedig arról beszélgetnek majd, hogy miért osztja meg az embereket immár kétezer éve az a kérdés: kicsoda Jézus?

rap: Milyen extra programok lesznek?

VO: Két filmpremierünk is lesz a fesztivál alatt. Dénes Gábor dokumentumfilm-sorozatának legújabb része a magyar zsidóság 2 ezer éves történetéről mindig a fesztiválunkra készül el. Így történt az idén is. Most a 11., az 1957 és 1965 közötti időszakról szóló részt fogjuk vetíteni. Másik bemutatónk, Scheiner Péter svájci dokumentumfilmje azt feszegeti, hogy vajon vége lehet-e valamikor is a holokausztra való emlékezésnek, vége lehet-e a múltfeldolgozásnak. Fesztiválunk új elemeként külön odafigyelünk az ifjúságra. Ezt úgy érjük el, hogy bevonjuk a Spinoza „kistestvérét”, a Spinoza alatti Lámpás romkocsmát, ahol három estén keresztül zsidó elemekkel fűszerezett dzsessz-, blues- és rockkoncerteket szervezünk, ide a belépés díjtalan.

rap: Milyen lesz a következő évad?

VO: Színházunk filozófiája a szórakozva tanítás. Herzlt megidéző darabunk történelem, Pulitzer sajtótörténet és politika, a Ferencziről szóló pedig a pszichoanalízis története. E sorozattal tovább megyünk, a következő darab témája tavasszal legyen meglepetés. Szándékunkban van továbbá bevezetni az olvasószínházat is. A szórakozva tanítás szellemében folyatódik immár ötödik éve Talmud, Tóra és a többiek címmel bibliai „idegenvezetés” Gábor Györggyel, és ugyanezt szolgálják a beszélgetéssorozataink Heller Ágnessel, valamint Ungvári Tamással. Rangos Katalinnal új sorozatra készülünk az erős, stramm, példát mutató nőkkel és férfiakkal, Csáki Judittal pedig továbbra is színházi embereket faggatunk.

szerző
rés a présen
publikálva
2018/32. (08. 09.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...