Őszművészet – rés a présen

„Propagandáról és köztérről”

Kórus: Böröcz Judit, Pálinkás Bence György és Szigeti Máté

  • rés a présen
  • 2021. augusztus 18.

Színház

Az Éneklő fiatalok című előadás alkotóival beszélgettünk.

rés a présen: Az Éneklő fiatalok és a NIKÉ, szabadságunk szobra című előadások közös esten láthatók a Trafóban augusztus 23-án. Miről szólnak ezek az előadások?

Kórus: Az előadásunk kiindulópontja egy Makrisz Agamemnon-szobor, az Éneklő fiatalok, amelyet a Rákosi-korszak reprezentatív épülete, a Népstadion mellett állítottak fel. A stadion ment, a szobor maradt, így most a Puskás Arénának, a NER stadionjának a nagyszerűségéről énekelnek a fiatalok. A propagandáról szól a darabunk és a köztérről, nemcsak ezek fizikai, hanem a mindenkori fiatalokat körülvevő, tágan értelmezett kulturális közegének értelmében is. Az est keretében látható Kelemen Kristóf NIKÉ-je, amely egy élőben közvetített szubjektív idegenvezetés. A NIKÉ cím a pécsi felszabadulási emlékműként született szoborra utal.

rap: Mindez a Görög befogadás című, többnapos projekt része. Mi hívta életre?

Kórus: A Liberty fesztivál nemzetközi együttműködés keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg. Bár a központi téma az 1940-es évek végi görög menekülthullám, a projekt a migráció kérdését tágabb kontextusban vizsgálja, így a munkák a jelenünkre, a jelen társadalmi feszültségeire is reflektálnak. A fesztiválra készült munkák a közösségi színháztól a morálon át az érintettek részvételével megvalósuló performatív doku sétáig változatos formában és módon foglalkoznak a megjelölt kérdésekkel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.