Őszművészet – rés a présen

„Propagandáról és köztérről”

Kórus: Böröcz Judit, Pálinkás Bence György és Szigeti Máté

  • rés a présen
  • 2021. augusztus 18.

Színház

Az Éneklő fiatalok című előadás alkotóival beszélgettünk.

rés a présen: Az Éneklő fiatalok és a NIKÉ, szabadságunk szobra című előadások közös esten láthatók a Trafóban augusztus 23-án. Miről szólnak ezek az előadások?

Kórus: Az előadásunk kiindulópontja egy Makrisz Agamemnon-szobor, az Éneklő fiatalok, amelyet a Rákosi-korszak reprezentatív épülete, a Népstadion mellett állítottak fel. A stadion ment, a szobor maradt, így most a Puskás Arénának, a NER stadionjának a nagyszerűségéről énekelnek a fiatalok. A propagandáról szól a darabunk és a köztérről, nemcsak ezek fizikai, hanem a mindenkori fiatalokat körülvevő, tágan értelmezett kulturális közegének értelmében is. Az est keretében látható Kelemen Kristóf NIKÉ-je, amely egy élőben közvetített szubjektív idegenvezetés. A NIKÉ cím a pécsi felszabadulási emlékműként született szoborra utal.

rap: Mindez a Görög befogadás című, többnapos projekt része. Mi hívta életre?

Kórus: A Liberty fesztivál nemzetközi együttműködés keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg. Bár a központi téma az 1940-es évek végi görög menekülthullám, a projekt a migráció kérdését tágabb kontextusban vizsgálja, így a munkák a jelenünkre, a jelen társadalmi feszültségeire is reflektálnak. A fesztiválra készült munkák a közösségi színháztól a morálon át az érintettek részvételével megvalósuló performatív doku sétáig változatos formában és módon foglalkoznak a megjelölt kérdésekkel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk