Zsinórpadlás – színházi melléklet

Snoblesse Oblige 2022/8.

  • Narancs
  • 2022. február 23.

Színház

Színházi programajánló

„Nincsenek véges történetek. Az emberek elmúlnak, de a cselekedetek nem. Örökös egy folyás az élet. Bajos volna hát belátni, s mi gyönge szemű emberek ezért aprózzuk föl esetekre. Ígyen csináltunk a nagy folytonosságból kis történeteket.” (Ady Endre)

február 25., péntek, 19.00: Egy jobb világ

Chicagóban járunk, 1992-ben. A pályája csúcsán lévő egyetemi tanár (Zayzon Zsolt) és tudnivágyó tanítványa (Mentes Júlia Virginia) közötti konfliktus messze vezet, s egyetlen kéretlen érintés elindítja a lavinát. Kinek van igaza? Hol húzódik a személyesség és a zaklatás közti határ? Valló Péter feszültségekkel teli darabja megtörtént eseményeken alapul. (Thália Színház, Bp. VI., Nagymező u. 22–24.)

 

február 25., péntek, 19.00: Redőny – bemutató

Maros András darabja egy vidéki lány életén vezet végig, megmutatja, hogy hová vezet, ha nem a saját vágyaink irányítanak minket. Március 2-án megint. (6SZÍN Teátrum, Bp. VI., Jókai u. 6.)

 

február 26., szombat, 19.00: Vadászat

Pelsőczy Réka rendezése David Farr drámája, valamint az azonos című film alapján. Az előadás érdekessége, hogy ugyanitt látható Farr szintén Pelsőczy által színre vitt Születésnap című műve is, amelyben egy családfő szexuális visszaéléseire derül fény. A Vadászat az antitézis, bemutatja, milyen végzetes következményei lehetnek annak, ha valakit hamisan vádolnak pedofíliával. (Budaörsi Latinovits Színház, Budaörs, Szabadság út 26.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?