Újabb ötéves megbízatást kapott Máté Gábor a Katona József Színház vezetésére

  • narancs.hu
  • 2020. november 26.

Színház

2026. január 31-ig tart a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező kinevezése.

Csütörtökön jelentette be honlapján a Katona József Színház, hogy a jelenlegi igazgató, Máté Gábor vezetheti tovább az intézményt a fővárosi közgyűlés döntése értelmében. „A budapesti frakciók többségének támogatásával Karácsony Gergely főpolgármester 2020. november 26-án újabb öt évre Máté Gábort nevezte ki a Katona József Színház élére. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező 2021. február 1. és 2026. január 31. között töltheti be az ügyvezetői pozíciót.” – olvasható a közleményben.

Mint ismert, a főváros és a kormány idén áprilisban kötött 2024. december 31-ig érvényes szerződést több színház fenntartásáról. Ennek értelmében 2020-tól kezdve a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József Színház mellett a Radnóti Színház, az Örkény István Színház, illetve a TRAFÓ működését.

Máté Gábor 2011. február 1-jén lett Zsámbéki Gábort váltva a Katona főigazgatója. Tavaly a színházban kirobban zaklatási botrány miatt a Katona, illetve maga Máté Gábor is a kultúrharc célkeresztjébe került, ám a társulat ebben az időszakban is határozottan kiállt az igazgató mellett. Mi is ekkor beszélgettünk Máté Gáborral a legutóbb.

A Katona társulata kiáll Máté Gábor mellett, és visszautasítja a zaklatószínház vádat

Arra kérnek mindenkit, akinek fontos a művészi autonómia, menjen és tüntessen hétfőn. "A budapesti Katona József Színház teljes társulata ezúton utasít vissza minden nemtelen és a valós tények ismerete nélküli támadást, amit a színház és Máté Gábor ellen indítottak politikai erők.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely főpolgármester még októberben javasolta a fővárosi közgyűlésnek Máté Gábor, illetve a Radnóti Színházat vezető Kováts Adél igazgató újraválasztását. A közgyűlési szavazásra végül november 26-án került sor.

Máté az idei évig a Színház és Filmművészeti egyetem oktatója is volt, ám 27 évnyi tanítás után szeptemberben az egyetem alapítványi átalakítása elleni tiltakozás részeként ő is lemondott, ahogy erről beszámoltunk. „Álmatlan éjszakák, dühök és kétségbeesések, óránként megváltoztatott álláspontom ellenére és következtében, továbbá azzal együtt, hogy a hallgatók céljaival egyetértek, 27 év szolgálat után, mint az SZFE habilitált egyetemi tanára beadom felmondásomat. Döntésemről elsőként az osztályomat tájékoztattam, akik biztosítottak megértésükről és akikkel – ha a kultúra perc-emberkéi is úgy akarják és a pandémiás helyzet sem áll az utunkba – a szombathelyi színházban jövő tavasszal együtt dolgozunk majd felnőtt művészekként” – indokolta döntését az SZFE Facebook-oldalán.

A Katona József Színház vezetésére nem volt más pályázó.

Figyelmébe ajánljuk