ZSINÓRPADLÁS - Interjú

„Valami furcsa kereszt”

Csató Kata bábrendező

Színház

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Magyar Narancs: Az előző igazgató, Kovács Géza felkérésére indultál, s mind a társulat, mind a szakmai bizottság egyöntetűen támogatott, a közgyűlés elfogadott, a bábos szakma örült. Szokatlanul sima út ez manapság egy színházigazgatói kinevezéshez.

Csató Kata: Azért belülről nézve volt izgulni való, hiszen egy nyílt pályázatnál bármi megtörténhet, de végül nem akadt más jelentkező. A pályázat megjelenése után megkerestem a városvezetést, elmondtam ki vagyok, milyen terveim vannak. Sokat számított, hogy Kovács Géza – aki három cikluson keresztül igen magas színvonalon vezette a bábszínházat, de most nyugdíjba megy – támogatott, ő kért fel, hogy pályázzak. A társulatot is jól ismertem, hiszen korábban rendezőként és színészként is dolgoztam velük. De hozzátartozik az is, hogy a teljes anyagi kiszámíthatatlanság miatt a színházigazgatói szék sem túlságosan kényelmes mostanában.

MN: Éppen az anyagi kiszolgáltatottság miatt próbál most sok szabadúszó színész társulathoz szerződni. Más pedig elhagyja a pályát, van, aki az országot is, vagy a színészet mellett más foglalkozást keres. Közrejátszottak megélhetési okok is abban, hogy feladtad a szabadúszást?

CSK: Nem. Már nagyon régen elhatároztam, hogy inkább vállalok plusz civil munkákat, hogy a megélhetés miatt ne kelljen rossz művészi kompromisszumokat kötnöm. Voltam asszisztens az HBO-nál, fejtem tehenet, dolgoztam egy nigériai üzletembernek, aki buszok forgalmazásával foglalkozott, legutóbb pedig egy ügyvédi irodában titkárnősködtem. A különbség annyi, hogy most egyetlen munkám lesz, nem kettő-három. De volt azért olyan időszak is, amikor a tanítás foglalta le minden kapacitásomat, és nem vállaltam mást a művészi munka mellett.

MN: Az SZFE-s időszakod. Melyik osztályokban tanítottál?

CSK: Egy bábrendező osztályt és két rendezőasszisztens osztályt vittem végig. És előkészítettem, koordináltam egy különleges nemzetközi MA-képzést, közösen a prágai, a pozsonyi és a białystoki egyetemmel. A hallgatók egy-egy félévet töltöttek volna mindegyik egyetemen. Nyertünk rá Erasmus-pályázatot, amely a költségek túlnyomó részét lefedte, felvettük a hallgatókat, aztán jött az egyetem einstandolása, és ment az egész a levesbe.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk