Fetás rétesháromszög fekete hagymamaggalHozzávalók (16 darab)1 csomag réteslap (15 dkg)5 dkg olvasztott vaj15 dkg morzsolt feta1 tojássárgája1 egész felvert tojás a megkenéshezegy-egy kávéskanál hagymamag a tetejére
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A töltelékhez kikeverjük a sajtot és a tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk. A réteslapokat kettéválasztjuk (kétszer hat rétegre). Hosszában négy, egyforma méretű csíkra vágjuk, majd a csíkokat keresztben félbe. Az így kapott téglalapokat megkenjük olvasztott vajjal. Amelyikkel nem dolgozunk, letakarjuk nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki. Mindegyik alsó csücskébe egy-egy púpos teáskanálnyi tölteléket helyezünk, majd háromszögformára hajtogatjuk. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk hagymamaggal, sütőlapra helyezzük, majd 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Készíthetünk mellé fűszeres paradicsomkrémet mártogatni, amelyhez olívaolajban üvegesre párolunk egy finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadunk két doboz hámozott paradicsomkonzervet, egy felkockázott sült paprikát, két-két evőkanál római köményt, pirospaprikát, csipet cayenne-borsot, sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverünk finomra aprított petrezselymet és koriandert. Fedő nélkül, körülbelül egy óráig főzzük, amíg a paradicsom leve teljesen elfő, és sűrű, krémes, dzsemszerű pépet kapunk. Akkor készül el, amikor már nagyon sűrű, egyáltalán nem leves.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com