chili&vanília - Borzaskata, katicavirág

  • .
  • 2010. március 25.

Trafik

Ismét felbukkant a láthatáron egy olyan fűszer, amelytől nem tudok szabadulni, úgy megbabonázott. Alkalomszerűen régóta használom, mostanság azonban egyre gyakrabban és rendszeresebben kerül elő.
Legismerősebb talán arról lehet, hogy a török kenyérféléket ezzel hintik meg - Isztambulban is, Budapesten is; a szezámmaghoz hasonlóan használják. Latin neve Nigella sativa, hívják nigellamagnak, feketeköménynek (helytelenül) és fekete hagymamagnak is. Hivatalos magyar növénytani neve katicavirág, egyik fajtájának pedig borzaskata; bájos elnevezések. A sok különböző név közül talán a hagymamag a legkifejezőbb, mivel valóban enyhén hagymás íze van (az egyik hivatalos, botanikai leírás grafitos és benzines utóízt emleget, ami nem tűnik rendkívül megnyerőnek). Elsősorban az arab és török, illetve az indiai konyha használja, utóbbi például a híres bengáli ötfűszer-keverék, a panch phoron alkotóelemeként (az édesköménymag, a római kömény, a fekete mustármag és a görögszénamag mellett). Kiválóan működik padlizsános és sütőtökös ételekkel, illetve az édeskés vagy sós ízek ellenpontjaként. Egészségügyi hatása is figyelemre méltó: kiváló vérnyomáscsökkentő, és állítólag alvászavar ellen is hat, az arab térségben pedig a legenda szerint ezzel gyógyítják az asztmás versenylovakat. Utóbbiról nem tudok nyilatkozni, az alábbi fetás rétesháromszög mindenesetre ha nem is lélegzetelállító, de egyszerű és népszerű.

Fetás rétesháromszög fekete hagymamaggalHozzávalók (16 darab)1 csomag réteslap (15 dkg)5 dkg olvasztott vaj15 dkg morzsolt feta1 tojássárgája1 egész felvert tojás a megkenéshezegy-egy kávéskanál hagymamag a tetejére

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A töltelékhez kikeverjük a sajtot és a tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk. A réteslapokat kettéválasztjuk (kétszer hat rétegre). Hosszában négy, egyforma méretű csíkra vágjuk, majd a csíkokat keresztben félbe. Az így kapott téglalapokat megkenjük olvasztott vajjal. Amelyikkel nem dolgozunk, letakarjuk nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki. Mindegyik alsó csücskébe egy-egy púpos teáskanálnyi tölteléket helyezünk, majd háromszögformára hajtogatjuk. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk hagymamaggal, sütőlapra helyezzük, majd 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Készíthetünk mellé fűszeres paradicsomkrémet mártogatni, amelyhez olívaolajban üvegesre párolunk egy finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadunk két doboz hámozott paradicsomkonzervet, egy felkockázott sült paprikát, két-két evőkanál római köményt, pirospaprikát, csipet cayenne-borsot, sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverünk finomra aprított petrezselymet és koriandert. Fedő nélkül, körülbelül egy óráig főzzük, amíg a paradicsom leve teljesen elfő, és sűrű, krémes, dzsemszerű pépet kapunk. Akkor készül el, amikor már nagyon sűrű, egyáltalán nem leves.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk