kulthírek

  • Narancs
  • 2006. július 6.

Trafik

kulthírek

DÍJ Grendel Lajos Einstein harangjai című regénye nyerte a lombardiai Castel Goffredo városának Giuseppe Acerbi-díját a széppróza kategóriában. A költészeti díjat Tóth Krisztinának ítélték. Mivel a díj szervezői idén a magyar irodalom művelőit kívánták elismerésben részesíteni, a lebonyolításban közreműködött a római Magyar Akadémia is. Az eredményhirdetésen a Mentés Másként együttes moldvai csángó magyar népdalokat adott elő. A műfordítói különdíjat Tomaso Kemény novemberben veszi át.

BURIMAGES-DÖNTÉS Egy magyar részvételű koprodukció került be az Eurimages legutóbbi, lisszaboni ülésén támogatásra méltatott 28 terv közé: Radu Gabrea 250 ezer euróval dotált román- német-osztrák-magyar filmje, A lefejezett kakas a második világháború idején Erdélyben játszódik. A magyar koprodukciós partner az Új Budapest Filmstúdió.

ZSÁMBÉKI START Július 7-től szeptember 24-ig, immár 24. alkalommal kínál nyári kulturális programokat Zsámbék, jó részüket a funkcióját vesztett légvédelmi bázis területén, innen is az elnevezés: Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis. Lesz nemzetközi Godot-fesztivál, Schilling Árpád-féle Hamlet-etűd, Háy János - Kárpáti Péter - Peer Krisztián kollaboráció, Cserna Szabó-ősbemutató és rengeteg egyéb (részletek a www.zsambekiszinhazibazis.hu címen).

MOSZKVAI FILMFESZTIVÁL Életművéért Gérard Depardieu vehetett át különdíjat a 28. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol legújabb filmje, a Combien tu m'aimes? (Mennyire szeretsz?) alkotója, Bertrand Blier a legjobb rendező díját nyerte. A fesztivál nagydíját a svéd Karim Othman Om Sara (Sáráról) című filmjének ítélték.

THEALTER Július 7-én kezdődik Szegeden a Thealter, azaz a Szabad Színházak XVI. Nemzetközi Találkozója és a XII. Alternatív Színházi Szemle. A július 23-ig tartó eseménysorozat programjáról július 10-től részletes információk olvashatók a www.thealter.hu honlapon.

REMBRANDT ÉVE A Szépművészeti Múzeum két kiállítással emlékezik meg a négy évszázada született holland mesterről: a Rembrandt 400 címűn látható 180 rézkarc és tíz rajz a portré, a tájkép és a zsáner mű-fajait, illetve az "- és Újtestamentum témáit öleli fel, a Re:mbrandt - Kortárs magyar művészek válaszolnak című pedig azt mutatja be, miként reflektálnak mai alkotók a klasszikus életműre. Mindkét kiállítás szeptember 25-ig tekinthető meg.

A Szépművészetiben nincsenek Rembrandt-festmények, annál inkább az egész esztendőt neki szentelő Hollandiában: itt minden hozzá köthető helyszínt megmutat Leiden, a festő szülővárosa, és Amszterdam, ahol húsz évig élt. Folyamatos tömegjelenetek várhatók az amszterdami Rijksmuseumban, ahol idén a gyűjtemény összes Rembrandt-festménye megtekinthető, augusztustól december végéig pedig két részletben az összes rajza is. Ugyanitt augusztus 6-ig Peter Greenaway teátrális installációja a látogatókat bevonva reflektál az Éjjeli őrjáratra. Július 8-tól metszeteket kínál az amszerdami Rembrandt-ház, a Koninklijk Theater Carré színpadán pedig július közepétől februárig játsszák a Rembrandt De Musicalt (zene: Jeroen Engelebert és Dirk Brossé, szöveg: Anna de Graef). Novemberben a Joods Historisch Museumban a festő életének és művészetének zsidó vonatkozásairól rendeznek kiállítást (a hollandiai Rembrandt-év teljes programja: www.rembrandt400.com).

MAGYAROK, SOTHEBY'S Június 22-i számunkban hírt adtunk arról, hogy a Sotheby's idei londoni, közép-európai festészeti árverésén az utóbbi néhány évhez képest elenyésző szerep jutott a magyar alkotásoknak. Ezzel kapcsolatos felvetésünkre Claude Piening válaszolt: "Kereslet és kínálat kérdése ez. Ha a Sotheby'snek csúcsminőségű magyar képeket ajánlanak fel, kiemelkedő áron tudjuk értékesíteni őket - fogalmazott az aukciósház kontinentális festészeti szakértője a korábbi esztendők rekordáraira (Markó Károly, Munkácsy Mihály, Benczúr Gyula, Ujváry Ignác, Frank Frigyes) utalva. - E rekordokat hozó képek közül számosat Magyarországon kívül (az USA-ban, Nagy-Britanniában, Németországban és máshol) élő gyűjtők ajánlottak fel számunkra. Sajnos az idei menetrend nem tette lehetővé hasonló kaliberű munkák kínálatát (Paál képének kivételével, melyet a piac túl drágának ítélt), de továbbra is azon dolgozunk, hogy izgalmas képekkel lépjünk előre. S még valamiről nem szabad megfeledkeznünk: igencsak meg kell válogatnunk éves londoni aukcióink anyagát. A tapasztalat azt mutatja, hogy bizonyos magyar művészek munkái iránt van kereslet a nemzetközi piacon - mások, különösen a 20. század elejének festői kelendőbbek a helyi piacon, Magyarországon. Nem hiszem, hogy öncélúan magyar képeket kellene kínálnunk Londonban (ez az eladóknak sem érdekük), csakis akkor, ha jó eredményeket érhetünk el. A továbbiakban is népszerűsíteni fogjuk a magyar művészetet Londonban, de csak válogatás alapján - ahogy más európai iskolák esetében is szelektálunk."

DOKUFILMES DÍJ Kiosztották a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete idei Kamera-díját: a 2000-ben alapított vándordíjat a filmszemlén versenyben és versenyen kívül indított alkotások közül választja ki a MADE szakmai zsűrije. Ezúttal B. Révész László értelmiségiből lett hajléktalanokról szóló munkája, a Diogenész hordót keres érdemelte ki a bronzplakettet és a 250 ezer forintos utómunkálati hozzájárulást (képünk e filmből való), különdíjban pedig Litauszki János Cérnaszálon című, Kárpátaljáról érkezett varrónőkről szóló filmje részesült.

LIVE 8: EGY ÉVE A tavaly júliusi tíz Live 8-koncert fő kezdeményezője, Bob Geldof csalódottan nyilatkozott arról, hogy a világ vezető gazdasági hatalmai, a G8 államai legfeljebb félig-meddig teljesítették az afrikai nélkülözők szenvedéseinek enyhítésére vonatkozó ígéreteiket.

SZABÁLYVÁLTOZÁS AZ OSCAR-DÍJNÁL Az Amerikai Filmakadémia megváltoztatta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjra jelölésének és benevezésének szabályait: kétlépcsőssé teszik a mintegy hatvan benevezett film közül a díjra jelölt öt alkotás kiválasztását, és e folyamatba a Los Angeles-ieken kívül bevonják az akadémia New York-i tagjait is, másrészt eltörölték azt a szabályt, hogy a benevezett filmnek az adott ország hivatalos nyelvén kell beszélnie. Mostantól tehát - már ha nem az angol a domináns nyelv - bármely nyelven, illetve nyelveken beszélhetnek e kategóriában a művek. A változtatást az idézte elő, hogy legutóbb Olaszország Saverio Costanzo Private című filmjét nevezte be, melynek szereplői csak héberül, arabul és angolul kommunikálnak, mivel a történet izraeli megszállás alatt lévő palesztin területen játszódik, de mivel a film nyelve nem olasz (s így a szereplői sem azok), Olaszországnak más alkotást kellett beneveznie, noha egyébként ez minden más kritériumnak megfelelt volna. Ilyen igazságtalanság legközelebb, a 79. Oscar-verseny esetében nem fordulhat elő.

Figyelmébe ajánljuk