rés a présen - A közönségnek is élnie kell - Temesvári Balázs (T.Bali) zenész

  • .
  • 2009. augusztus 20.

Trafik

rés a présen: A Moszkva tér című film zenéjéről ismertük meg a nevedet. Mi volt előtte, kikkel dolgoztál? Temesvári Balázs: Kortárs táncszínházzal és színházi zeneszerzéssel foglalkoztam, egykoncertes zenekariperformanszokat készítettem.
Szemző Tiborral kezdtem el dolgozni. Talán a Moszkva tér volt az egyik első olyan film, ami elindíthatta a generációmat, hogy végre teret és lehetőségeketkapjon a filmes szakmától. A kilencvenes években mindenki könnyebben talált egymásra, kevesebb volt a szórakozóhely, de az a kevés az erősebb.

rap: Úgy jellemzed a zenédet, hogy romantikus biodark. Mit értsünk ez alatt?

TB: Önmagunk tömege máshogy. Egy többtonnás fekete monolitkő egy gyertyaláng élén egyensúlyozva. Romantikus fajta vagyok, szeretem a klasszikusokat és a lassú tempót. A bio része a kísérletezést jelenti, hanggyűjtést, természetességet és véletlenszerűséget. A dark meg az építészet, a gótika, a szellemvilág.

rap: Milyen viszonyban van a zenekari és a színházi munka?

TB: Megpróbálom a színházi tapasztalataimat átmenteni az undergroundzenei környezetbe, és fordítva. Mindennek a lényege, hogy hatást érj el, és gondolkodásra ösztökélj, például egy parti közönségét a buli közepén. A színházi helyzetekben meg pont fordítva, az ösztöneivel kell felfognia a nagyérdeműnek a darabot, hogy "tomboljon", reagáljon, szívja magába, és ezt a figyelmet éreztesse is az előadóval. A közönségnek is élnie kell.

rap: A Cöxpoön kávéházban rezidens zenész vagy.

TB: A Cökxpoönban (Cöxpoön Ambient-bulik, Cökxpoön Ambient Café Theater a Bp. IX., Soroksári út 8-10-ben) együtt nőttünk föl, barátok, alkotók. Ez egy tízéves történet, sokkal több mint fellépés. Az életem szerves része, de több olyan átalakuláson is keresztülment, amivel nem tudtam azonosulni és egyetérteni. A Cöki kávézó is egy nagy rendrakás előtt áll.

rap: Milyen koncertjeid, fellépéseid lesznek a közeljövőben?

TB: A Sziget után A38, több klubkoncert, aztán Szemzővel a MűPában "Az élet vendége" című előadás bemutatója, aminek Törőcsik Mari a főszereplője (www.csomafilm.hu), majd Peter Ogival lépek fel, aki egy nagyszabású koncertelőadást készít a Millenárisban novemberben. A saját zenekarom a Noise of Irrational, ami magában foglal egy akusztikus, illetve egy hagyományosabb értelemben vett zenekari formát, legközelebb a Magyar dal napján Péterfy Borival adunk elő pár dalt, de mellette egy live act anyaggal is koncertezünk, ami egy T.Bali-szóló, egy-egy elektronikus műfajokban elszállt kolléga közreműködésével. Nem bírok egyféle dolog mellett leragadni, talán ezért is alakult ki körülöttem nehezen egy rajongói kör, de folyamatosan jelen vagyok. Érdemes a www.r33.hu kollektíva, művésztelep oldalára ellátogatni, illetve a Metropol studio anyagait figyelni, ahol többek között mint afféle művészeti koordinátor, producer is dolgozom. Sok minden alakul ki most a zenei szakmában, akár az infrastruktúra, akár az emberi hozzáállások tekintetében. Remélem, pár éven belül a magyarországi underground zenei élet is méltóbb figyelmet kap.

Figyelmébe ajánljuk