rés a présen - Felkúszott a sörár - Gyüdi Sándor - Nemulass

  • .
  • 2011. október 6.

Trafik

rés a présen: Nem késő 2007-ben punkzenekart alapítani? Gyüdi Sándor: A Nemulass zenekar Tamás Áron ötletére és hívására jött létre; eszében sem volt punkzenekart alapítani. Sokat örököltünk és kaptunk a punktól, és tán hozzá is tesszük a magunkét, de ez nem punkzenekar.
Lázadásnak semmi nyoma nálunk, inkább lázítunk. Egyszer egy héten belül négy különböző alkalommal kaptuk meg a "folk-rock" jelzőt, ami teljes oktalanságnak tűnt elsőre, aztán mégis találtunk okokat.

rap: Kikből áll a csapat?

GYS: Gyüdi Eszter, Farkas Szabolcs és én szegediek vagyunk. A gyüttmöntek pedig Scheau Bett (ha jól tudom), Tamás Áron (Okány) és Bíró Jani (Békéscsaba). Talán mindenki tanult zenét, hangszert ilyen-olyan szinten, Eszternél életvitelszerű dolog az éneklés. Nem létezik olyan műfaj, amihez egyikünk vagy másikunk hozzá ne szagolt volna. A lányok gimibe járnak, Áron és Szabi melós, Jani gazdasági jós, én a pénzemet grafikai kulimunkával keresem, többnyire neten van kapás.

rap: Hogy készülnek a számok?

GYS: Első énekesnőnk, Pancs (Bicsánszky Anna) írta a legtöbb szöveget. Az emigrációból is szokott küldeni dalokat. Amiket nem Pancs jegyez, azt a néhányat hárman írtuk (Áron, Jani, én) két versszak per este tempóban. Ezekre a szövegekre Áron ír dallamot a klarinéton. A szöveg értelméből indul ki, követi a csapongásait a melódiában. Közben nem szégyell egészen abszurd hangnemváltásokat tenni, mert szerencsére nem sok kodályi fertőzés érte. Ezután kíséretet írunk hozzá, de van, hogy az egész szám teljesen átalakul, mire kész lesz.

rap: Mi a vidékiség hátránya és előnye?

GYS: A zenekar alapja a barátság. Jó száz emberre számíthatunk bármelyik szegedi koncertünkön. Budapesten nehezebb lehet ilyen kritikus tömeget elérni. A zenészek általában ismerik egymást, a zenekarok hatnak egymásra. Tán nem vagyunk punkzenekar, de sok közünk van ehhez a színtérhez. Itt, Szegeden egyreceptes punkot senki se akar csinálni. Az összes zenekar meg van őrülve. Az itt fellépő nem szegedi bandák hasonlítanak - néha túlságosan is - egymásra. Szegeden kevés az életképes koncerthely valamiért (a tizedekkora Zentának három jobb helye van). Ugyanez vonatkozik a próbahelyekre (külvárosi garázsok, kihalt gyártelepek, kiszes kínzókamrák). Ezzel össze is függ talán a másik adat. Én úgy 15 éve járok koncertekre, és egy belépő akkor is, most is 500 Ft volt. Közben a sör ára megkétszereződött.

rap: Milyen helyeken játszotok?

GYS: Játszottunk már tíznek meg ezernek is, ismerős vagy idegen helyen, de nem ettől függ, hogy jó-e a koncert. Azt hiszem, ha rendesen halljuk egymást, akkor már örülünk, és jól is megy.

rap: Hol lehet hallani benneteket?

GYS: Most két hónapig nem keressük a koncertalkalmakat, hogy megírjunk 2-3 új számot. December elején játszunk Szegeden. Ha ezzel megleszünk, legjobb lenne felvenni egy rendes lemezt, a demós számokat is. Persze gondolom, a lányok gimijében nem vezetik be az ösztöndíjat, a melósaink csákánya nem ér gyémántot, Jani nem menti meg a cégét az összeomlástól, és tőlem sem rendelnek új festményt a holland királyi hintó ajtajára. Hát megpróbáljuk ezt sok-sok fellépéssel kitermelni.

Figyelmébe ajánljuk