Hová vezet a kerékpárút? - Ahány, annyiféle

  • Gulyás Márton
  • 2011. május 5.

Tranzit

Noha a kerékpáros közlekedés a 2000-es évek második felétől látványosan javult, joggal érezhetik az érintettek: szabályok ide vagy oda, "ütni kell" a haladáshoz. A szakemberek tudják, mit kellene tenni, és vannak arra utaló jelek, hogy minden a tervek szerint halad - ám a végén soha senki nem lesz elégedett.

Noha a kerékpáros közlekedés a 2000-es évek második felétől látványosan javult, joggal érezhetik az érintettek: szabályok ide vagy oda, "ütni kell" a haladáshoz. A szakemberek tudják, mit kellene tenni, és vannak arra utaló jelek, hogy minden a tervek szerint halad - ám a végén soha senki nem lesz elégedett.

*

"Volt valami homály arra vonatkozóan, hogy mit akar a sok bringás, de nem hittük komolyan, hogy ebből bármi is véghezvihető - mondja Kürti "Kükü" Gábor, a Critical Mass (CM) szervezője a nagy felvonulásról, amit hat évvel ezelőtt szerveztek meg először "normálisan". - Beszerveztük a Magyar Kerékpáros Klubot, és kiosztottunk sok ezer matricát a következő megmozdulás reklámozására. Tudtuk, hogy több embert tudunk megszólítani, ha legalizáljuk a demonstrációt, és nem uszítjuk magunkra a rendőrséget. Népmozgalmat akartunk, olyan rendezvényt, amire egy osztályfőnök is kihozhatja az osztályát."

Hogy ez mennyire sikerült, jól mutatja, hogy azóta a Critical Massek képzeletbeli világranglistáját (a résztvevők számaránya alapján) Budapest vezeti. "Hamar bebizonyosodott, amit korábban is tudtunk: a városi bringázás egyedüli akadálya a halálfélelem, noha minden statisztika azt mutatja, hogy lényegesen kevesebb balesetet szenvednek el a kerékpárosok, mint a gyalogosok - mondja Kürti. - De minél többen vagyunk, annál biztonságosabb a bringázás." Kürti szerint a CM-eknek is köszönhető, hogy 2005-ről 2006-ra megduplázódott Budapesten a kerékpározók száma, és azóta is évi 50 százalékos a növekedés. Ezt többek között a budapesti bringások közösségi adakozásából vásárolt forgalomszámláló adataiból lehet tudni: tavaly csúcsidőszakban egy nap alatt 2200 kerékpáros haladt el a Nemzeti Múzeum előtt, idén már most, április végén 3000-es napi átlagokat mértek. (Londonban, ahol Boris Johnson polgármester komoly politikai támogatója a kerékpáros közlekedésnek, az éves növekedés 15 százalék.) "Azt nem lehet mondani, hogy a nagypolitika ne vette volna észre a tömeget, de az igényeit még mindig nem szolgálja ki - folytatja Kürti. - 2006-ban kellettek a bringásszavazatok, éreztük, hogy zenélnek nekünk. Ebből végül annyi lett, hogy van egy-két értékelhető útszakasz, amit megfelelően alakítottak át, ilyen az Alkotmány utca vagy a Kiskörút, de ezek csak pár száz méteresek. A nagy dilemmát a mai napig a szeparált, illetve integrált közlekedési megoldások közötti ellentétek okozzák. Korábban mi is külön bringautakat akartunk, de ez mára megváltozott. Hermetikusan amúgy sem lehet elválasztani az autósokat a bringásoktól."

Nem így látja mindezt Legin István, az Emberibb Parkolásért Mozgalom alelnöke, aki a legnagyobb problémának még mindig a külön bicikliutakat tekinti. "A környezetbarátabb közlekedésért tüntetnek, de közben a rendezvényeik idején megsokszorozódik a levegő szenynyezettsége az álló autók miatt. Ez olyan, mintha fakivágással tüntetnénk az erdők kiirtása ellen - mondja. - Én gyerekkorom óta kerékpározom, mind a mai napig. Soha nem volt gondom ezzel, a kerékpáros közlekedés lehetősége adott a fővárosban. Rómában mi van? Nincs kerékpárosút, mindenki a közutakon közlekedik. Hogy nézne ki, ha a kézikocsisok vagy motorkerékpárosok tüntetnének külön utakért? Amióta a Vámház körúton kerékpársáv van, állandósultak a dugók. Az üzleteknek nincs rakodóterületük - szemmel látható az üzletek kihalása. Azt kellene megérteniük a CM-eseknek is, hogy végre nem egymás ellen kellene hangolni az embereket, hanem közösen fellépni a közügyeinkért."

"Soha nem akarta senki szeparálni a közlekedésben részt vevőket - állítja Váradi Tamás, a Közlekedés Fővárosi Tervezőiroda Kft. ügyvezetője. - Kétségtelen, hogy a civil szervezetek megjelenésével erőteljesebb hangsúlyt kapott a puha közlekedés, de a közlekedési rendszer tervei mindig tartalmaztak ilyen elképzeléseket az utóbbi 10-15 évben." Váradi szerint most már arra kellene figyelni, hogy ne legyenek túlkapások egyik oldalon sem. "Mindenki Amszterdammal akarja összehasonlítani Budapestet, de ennek nincs sok teteje: nekünk Bécs kellene, hogy mintául szolgáljon." A szomszédoktól is elsősorban szemléletmódot adaptálna a szakember. "Nálunk még mindig megengedhető az a demagógia, amikor szembeállítják a közutat a kerékpárosokkal, holott arról kellene beszélni, hogy az autósoknak végre engedniük kell, a kerékpárosoknak pedig odafigyelni a közút többi résztvevőjére. De morálisan még nem adott ez a helyzet." Váradi a szeparáció és az integráció kérdését sem fekete-fehér dilemmának látja. "Főútvonal mellett, ahol a város működése szempontjából komoly forgalomnak kell működnie, ott elválasztott rendszert kell alkalmazni. Ahol nincs ilyen forgalom, ott a kerékpáros- és a gyalogosforgalmat kell előtérbe helyezni. Mindig az arányokra kell vigyázni. Hisz nincs önmagában vett kerékpáros közlekedés: 'puha' közlekedés van, aminek a gyalogosok is a részei." Váradi szerint a legnagyobb bűn, ha a tervezés során a közlekedés valamelyik elemét kifelejti a tervező a folyamatból. A szakember úgy véli, hogy korábban nagyon "bigott" volt a tervezési politika, s nagy reményeket fűz a jelenlegi budapesti városvezetéshez. "Most végre nem az megy, mint korábban, hogy a tervezőirodák szerzik be a demográfiai adatokat, a GDP-változásokat, mindent, és költünk 100-150 milliókat tervezőirodánként arra, hogy jövőképet tervezzünk. Most úgy tűnik, ez megváltozik: a főváros ad egy rendszertervet, és mi erre fogalmazunk meg egy megvalósítási tervet. Korábban a főváros alapkutatási anyagokkal sem rendelkezett, azt sem tudták, mik a hatékonysági prioritások."

Tévút

Bodor Ádám, az EuroVelo, az Európai Kerékpárút Törzshálózatának menedzsere, korábbi kerékpárügyi miniszteri biztos is a szabályozási környezet és a szemléletformálás hiányosságait látja a legkomolyabb problémának. "Két település között, ha nagy arányú az autósforgalom, önálló kerékpárutakra van szükség, településeken belül kerékpársáv, nyitott kerékpársáv, vagy kisebb forgalom esetén kerékpárosnyom lehet a megoldás. Más a biztonságérzet, ha szeparáltan kezeljük a kerékpárosokat. Ez motiválhatja a kerékpározást - de nem mindenhol. Az elválasztott létesítmények városi környezetben, bármilyen meglepő, de nem javítják, hanem rontják a baleseti kockázatot. Ennek feloldása komoly dilemma a szakemberek számára is. Az elmúlt három-négy év fejleménye, hogy a kerékpározás létjogosultságát a közlekedésben nyíltan már egyetlen szakember sem kérdőjelezi meg". A 2010-ig kormányzati szerepet is vállaló szakember két jelentős intézkedést emelt ki az utóbbi évek döntései közül: a KRESZ tavaly januári módosítását és az Új Magyarország Fejlesztési Tervnek a kerékpáros-infrastruktúra fejlesztésére elkülönített kereteit - ezek még jelenleg is lehívhatók az Új Széchenyi Tervben. "E területen Magyarország az első, az EU-ban ugyanis átlagosan mindössze 0,7 százalékot fordítanak uniós fejlesztési forrásokból kerékpároscélra, míg nálunk 2 százalékot."

Ettől persze még nem lett ideális a helyzet. Bodor is elismeri, hogy lassan nyer polgárjogot a puha közlekedés szempontjainak figyelembevétele. "A kerékpáros-létesítményekre vonatkozó európai színvonalú műszaki előírás elkészült, de még nem épült be a többi, általános műszaki előírásba. Nagyobb baj, hogy a központi útműszaki előírások csak a közutakon kötelező érvényűek. Ha valamelyik önkormányzat saját pénzéből épít vagy újít fel, szabadon eltérhet ezektől, nem kötelező a biztonságos, tartós megoldások használata. Így ha a 3200 önkormányzat bármelyike 3 centiméter vékony aszfaltburkolatot csináltat, úgy ezt szabadságában áll megtenni. Eddig nem volt kormányzati erő, hogy az önkormányzati rendszerrel együtt ezen is változtassanak, hogy ezt a kvázi függetlenséget - ami valójában káosz - megnyírják." Bodor óvatosabban bánna azokkal a fogalmakkal, hogy mi számít jó kerékpárútnak. "Egy nagyvárosban lehet, hogy azt mondanák a tapasztalt, helyi bringások, hogy megfelelő a gépjárművek által használt sáv a kerékpározáshoz, de egy alföldi kistelepülés lakosainak vagy egy arra tekerő turistának már mások lehetnek a szempontjai." Meglátása szerint az integrált gondolkodás térnyerését leginkább az információ- és tapasztalathiány meg a hatalmi dekoncentráció lehetetleníti el. "Egyetlen önkormányzat sem gondolkodik abban, hogyan oldjuk meg ennek vagy annak a területnek, településrésznek a közlekedési problémáit, hanem azt mondják, hogy itt legyen egy kerékpárút. Aztán elkészül, és a legtöbbször senki sem elégedett vele."

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.