Hírek 1 vizsgázóról, aki az ő fajának halálát evék - Nyelvtörténet szigorlat

  • Valuska László
  • 2005. június 30.

Tudomány

Hír : vizsgázó nyugodt.
A könnyebb ágra került, ez az egyetlen lehetősége (az ágak összehasonlíthatatlanok, egyiken Argentína, Brazília, a Tanszékvezető, a másikon Liechtenstein és a vizsgázó szemináriumvezető tanára): biztosra kell menni, ezért a politikai kommunikáció áderi fegyverét veszi elő, számol, gondolkodik, tervez, csak a rohadt Neptun rendszer kavarhat be.

Hír: vizsgázó ideges. Nem hír: Csáki Éva (hírneves turkológus) és Gerstner Károly (a magyarországi németség kutatója) szigorlatoztat. Vagyis nincs változás, mint legutóbb, mikor is váratlanul barátságos helyett tétmeccs, sok sérülés etc. Tételhúzás (A szavak jelentéstörténete és a jelentésváltozások, ez egy könnyebb tétel), „ebből is legyen szíves“, és kihúzza a Halotti beszéd egy sorát. A vizsgák legnyugodalmasabb része következik, vad jegyzetelés (olimpiai szám), vizsgázó fokozatosan közelít a jelentésterjedelem, jelentéstartalom fogalmakhoz, amiket a klasszikus, 3B (Bárczi–Benkő–Berrár) nevű tankönyv alapján vázol fel. Majd kérdéseket kap: hogyan alakult ki a „bolt” szó?, hát, boltozat alatt volt az üzlethelyiség.

Hír: Num heon muga nec. ge mend w foianec halalut evec. A vizsgázó ül a szöveg felett, ujjbeggyel babrál. Először is fel kellene tudni olvasni, majd értelmezni, végül elemezni. Olvasás során félreértés, úgy olvassa, mint Bárczi (elnézést), de úgy kellene, mint akkor, az ómagyar korban. – A mondat elején mit feltételezhetünk? – merül fel a kérdés, elsőre nem ugrik be neki, de ennél rutinosabb, a „he” az üresség kifejezésére szolgált, míg az „n” az egy közhelyes határozórag, a tanár szerint ez mind igaz, de mégis, mivel van dolgunk? Aztán a többit le tudja elemezni, körbenéz, kezek a magasba (lásd pé-vé-es-ká, kurva jók vagyunk).

Hír: hármas osztályzat, magyar viszonylatban elég, a ziccerek kihasználatlanok maradtak, de közlik egy rövid nyilatkozatát is: Nyertünk, nem? Igazi profi.

PPKE BTK, Piliscsaba, Egyetem u. 1., június 8., 8.30

Figyelmébe ajánljuk