Visszhang: film

A felbujtók

Visszhang

Doug Liman rendezőtől kétféle filmre számíthatunk: vagy egy egészen jó, emlékezetes őrültség következik, vagy egy kínosan középszerű produkció.

Ez persze nem ritka jelenség, mennyiségileg a legtöbb rendező – akinek egyáltalán megjegyezzük a nevét – hasonló javakkal kecsegtet; amíg nem láttuk a művét, nem tudjuk, a kettő közül melyik van soron. Liman legújabb filmjénél viszont azután sem feltétlen derül ki, hogy megnéztük.

Rory mentális problémákkal küzdő, idősödő férfi, aki nem tud talpra állni, a tengerészgyalogságnál töltött szolgálata után most parkettacsiszolásból él. Pénz kell neki, de nagyon, ehhez viszont már mindent megpróbált – a rablást kivéve. Egyszer így vagy úgy, minden kisembert felzabál a rendszer, úgy tűnik, most Rory ideje jött el, így hát el is vállalja az első szembejövő melót: a sokadszorra újraválasztott polgármester kenőpénzeit kéne megfújni. Ehhez kap társként egy másik balféket, akivel együtt próbálnak végigbucskázni a szervezett bűnözés krokodilokkal teli medencéje felett kifeszített kötélen.

Lehetséges, hogy akárki is olvassa fel a telefonkönyvet, az mégis telefonkönyv marad? Mert ebben a filmben Matt Damon, Casey Affleck, Michael Stuhlbarg, Alfred Molina, Ron Perlman és Toby Jones szájából is mintha csak az „aranyoldalak” pörögnének ki. Az alap­sztori egy éles társadalomkritika vagy közhelyes, kötelező tőkesúly? A viccesnek szánt szövegek maguktól ilyen laposak vagy a paródia paródiájáról van szó? Ezek a kérdések éberen tartják a nézőt, így unalomról tulajdonképpen nem beszélhetünk…

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk