VERZIÓ 20.: Visszhang

A szeretet nem egy narancs

Visszhang

Azt tudjuk, hogy mi történik, amikor egy kisebb ország leválik a Szovjetunióról és szabadon, ám egyedül próbál meg érvényesülni gazdaságilag...

De tudjuk-e azt is, hogy Moldovában ez pl. anyák ezreinek migrációját okozta, akik családjuk eltartása érdekében, őket hátrahagyva Nyugaton vállaltak kulimunkát, így váltva a következő generáció számára az anyai öleléseket hazaküldött ajándékcsomagokra?

A gazdasági és társadalmi kérdés fókuszát Otilia Babara egészen intim közelségre szűkíti, olyan családok házivideóit mutatva be, akik efféle üzenetekben kommunikáltak a gyakran évtizedekig távol lévő anyákkal. Az elején kisiskolás gyerekek, akik a Nyugatról kapott csokikkal, zenélős játékokkal és egyéb kincsekkel teli szeretetcsomagot bontogatják, lassan tinédzserré érnek, akiknek az évek során az egyre jobb képminőségű videókon egyre kevesebb mondanivalójuk marad az anyjuk számára. A néhol túlságosan is ismerős, fojtogató miliőt és a kényszeredetten örömteli pillanatokat egészen megérintő képek és olykor már-már költői gondolatok dúsítják, amelyek a maguk megrázó élethűségében beszélnek arról a pokoli helyzetről, amelyben mindenki csak jót akart.

A szegény országokban a tárgyak és az étel szeretetnyelv, ezért roskadozik a vasárnapi ebédlő­asztal a nagymamánál még akkor is, ha neki azon a héten már nem lesz mit ennie, csak ami megmarad. Biztosra vehetjük, hogy amiből egy adott nemzedék túlkompenzál, abból az előzőnek nem jutott elég.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!