Visszhang: film

A tanári szoba

  • 2023. december 19.

Visszhang

Az iskolában szarka van.

A gyanúba került török fiú apja az igaztalanul megvádolt ember indulatával tájékoztatja a meghallgatásukra összegyűlt bizottságot, hogy el is törné a fia lábát, ha az lopni merészelne. Ez is egy megoldás.

Ám a baj nagyobb: a tantestületben is szarka van. Sőt még ennél is nagyobb a baj, mert nem az a kérdés válik fontossá, hogy valóban meglopta-e az iskolatitkárnő az egyik tanárt (a fia osztályfőnökét), hanem az, hogy mennyiben sértették meg a tolvaj személyiségi jogait az esetet bizonyító videófelvétellel. A jogkövető tanárnő nem adhat felvilágosítást a le nem zárt ügyről, viszont az iskolából sértetten elrohanó munkatárs ellene fordítja nem csak a szülőket, de a fián keresztül az addig harmonikus osztályát is. Az iskolaújságban vele, de hozzájárulása nélkül megjelenő interjú a maga összefüggéseiből kiragadott mondataival tovább súlyosbítja a helyzetet, és már a tantestületben is azt firtatják, hogy „kellett-e nekünk ez”.

A történet bicskanyitogató fordulatai a valóságos bűn büntetlenségétől a kiskamaszként is romlott médiaharcosok vádaskodásáig, a tanári kar meghunyászkodásáig azt modellezik, hogy az etikus tisztánlátás igénye helyét elfoglaló politikai korrektség hogyan üresíti ki, majd semmisíti meg magát a demokráciát.

A török-német Ilker Çatak Berlinben (is) díjazott művénél valószínűleg nem készült jelentősebb film a 2023-as évben. Nyomasztóbb bármilyen thrillernél, elevenbe vágó – mert a nyugati társadalma(in)k legfőbb problémáival szembesít –, és személyes, mert a nézőt állásfoglalásra készteti.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.