Visszhang: sorozat

Az esküdtszék

  • SzSz
  • 2024. október 23.

Visszhang

2003-ban, a reality show-k csúcsán mutatták be minden idők egyik legikonikusabb tévés átverését, a The Joe Schmo Show-t.

Ebben egy rakás embert zártak össze egy házba, hogy különböző feladatokban mérjék össze erejüket, így versengve a fődíjért. Valójában azonban a műsor hamis volt, az egészet megrendezték, a versenyzők pedig mind színészek voltak – kivéve egyetlen embert, Matt Gouldot, aki tipikus hétköznapi emberből tíz rész alatt az egyik legszerethetőbb tévés hőssé vált.

Az azóta kultikussá nemesedett műsor örökségét viszi tovább Az esküdtszék, amely olyan, mintha A hivatalt keresztezték volna a Truman Show-val. Az amerikai esküdtszék munkáját, ha máshonnan nem, a Tizenkét dühös emberből és egy rakás másik filmből mi is ismerhetjük. A kerettörténet szerint ezúttal egy munkaügyi perben hívják össze az esküdteket, akik között akad egy, a gép-ember kapcsolat iránt perverz érdeklődést mutató csodabogár, fiatal srác, aki épp a szüzességét szerette volna elveszteni, amikor a bíróságra szólították, valamint James Mardsen, a közepesen ismert hollywoodi színész, aki önmaga nagyképű seggfejváltozatát játssza. Az egyetlen nem be­épített ember egy Ronald Gladden nevű fiatal férfi – az ő átverését figyelhetjük nyolc részen keresztül. Főhősünk Matt Gould vagy épp Truman Burbank egyenes ági leszármazottja: igazi csupa szív ember, aki mindenki felé nyitott és elfogadó. Az esküdtszék amellett, hogy végig elképesztően vicces és szórakoztató, egy olyan világot vázol fel, ahol – ha a körülmények úgy hozzák – a hasonló átlagemberek is képesek hőssé válni. Az ilyen világban győz mindig az igazság.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk