Visszhang: könyv

Borsik Miklós: Futárlíra

Visszhang

A koronavírus-járvány idején a szerző két éven át dolgozott ételfutárként.

A kötet ennek az időszaknak a tapasztalatait és benyomásait rögzíti. Azt, ahogyan a versek referenciális olvasásra ösztönző beszélője kerékpáron, futártáskával a hátán járja Budapest utcáit, ismerős gyorséttermek és megannyi idézet között cikázva. Feszültségteli állapot, állandó kihívás ez: helytállni egy ismeretlen terepen. Mindez olyan, iróniával is bőven átitatott, ám a helyzetet a legkevésbé sem elbagatellizáló sorokban csúcsosodik ki, amelyek már-már identitáskérdésként tárgyalják a futárkodás és az írás-olvasás kibékíthetetlenségét. „Futár vagyok, mit érdekel engem A költészet utálata című eszmefuttatás” – veti oda a könyv vége felé, ám ez a dac sem feledteti a korábbi szövegek bűntudatát: „mert minél több Tolnai-verset olvasok, / annál gyakrabban ugrik a szállítási díj”.

A lírai én megváltozott élet- és gondolkodásmódja a következő címre sietve vagy az alkotás egy-egy lopott percében is érezteti hatását. Minden pillanathoz árcímke tapad, a partot érő víz „összes mániás fodrához / kiszámlázzák a nézést”, és már „Az evés is munka.” Ez a Futárlíra verseinek igazi tragédiája.

Ne lepődjünk hát meg, ha a Népszínház utcai teremtéstörténetet vezénylő Krasznahorkai László mellett Gulyás Gergelybe vagy Jámbor András leszakított plakátjaiba botlunk, netán Simicska Lajos hózentrágerét látjuk viszont egy hasonlatban.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!