Visszhang: könyv

David Dolenský: Erdő­járó Rúfusz

Visszhang

A természetjárás egyszerre kaland, felfedezés és kikapcsolódás, ehhez csinál kedvet ez az egyszerű történet, amely a cseh szerző saját festett illusztrációival együtt kel életre.

Rúfusz a városban él, de az erdőbe vágyik. Hősünk ott szellőzteti ki a fejét és gyűjt erőt. Első blikkre furcsa, akár még ápolatlan figurának is tűnhet, pedig csak hatalmas a szakálla, és az erdőjárók stílusában öltözködik.

S hogy mi történik vele? A hétvége közeledtével ideje kitalálnia, hová megy kirándulni. Beöltözik és összeállítja a túrafelszerelését: visz sátorponyvát, hálózsákot, tűzgyújtó készletet, és nem maradhat otthon a késgyűjteménye, de kell pár balta is, ahogy az elemlámpa, a főzőedény, a serpenyő, a kulacs és a jegyzetfüzet is jól jön majd. Vonattal jut el az erdőig, gyűjtöget ezt-azt a vacsorához, vizet szerez magának, tüzet gyújt, majd alvóhelyet készít. Másnap rendbe teszi a táborhelyet maga után, s az állomás felé még ismerősökkel is találkozik. A történet során megtudhatjuk, hogy mire kell figyelni, ha ivóvizet keresünk, hogyan kell biztonságosan tüzet gyújtani, hová húzhatjuk fel a sátrunkat, sőt még néhány növényről és állatról is fontos információkra tehetünk szert.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk