Visszhang: könyv

Dr. Gwen Adshead – Eileen Horne

Visszhang

Az ismert gonosz – Kegyetlenség és együttérzés – egy pszichiáter történetei 

A szerző több mint harminc éven át dolgozott kemény bűnözőkkel, s rendszeresen kérdezgették tőle, hogy kell-e ezeknek az ember alatti szörnyetegeknek segíteni. Adshead igazságügyi pszichiáterként és pszichoterapeutaként már a szakmai tanulóéveit is a hírhedt angliai börtönpszichiátrián, a Broadmoorban töltötte, ahová rögtön a tárgyalás után küldik az erőszakos bűncselekményt elkövetőket.

A szakember mindig küzdött a stigmák ellen, ezért is választotta mottónak Jung gondolait, miszerint „azért van gonoszság a világban, mert az emberek képtelenek elmondani a történetüket”. Adshead tehát megpróbálta ezekből a mások által született gonosznak vagy menthetetlen őrültnek bélyegzett súlyos elítéltekből kicsalogatni a történetüket. Sokszor sikerrel. De ahogy itthon, az erre fordítható erőforrások apadnak Angliában is, holott a gyerekkori traumáit gyújtogatásba fojtó asszony vagy a melegségét titkoló, és a szégyene miatt a szeretőit rendre feldaraboló férfi, illetve a gyerekpornót nézegető orvos és a többiek történetét olvasva egyértelműnek tűnik: a terápia valóban segít. A történeteket Eileen Horne újság­író segített formába önteni: szemfelnyitó olvasmány lett belőle. Döntéshozóknak egyenesen kötelező.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!