Visszhang: film

Gyilkos party

  • SzSz
  • 2022. augusztus 10.

Visszhang

Ha manapság valaki Agatha Christie előtt akar tisztelegni, jobban jár, ha a konkrét regények helyett inkább a saját feje után megy

Így mellőzheti az idétlen bajuszt, a Shakespeare után a krimi királynőjére rákapó Kenneth Brannagh-t, a jól ismert fordulatokat pedig felcserélheti mindenféle, a műfajra vonatkozó metautalással. Így aratott sikert a Gyilkos a házban a tévében, a Tőrbe ejtve pedig a moziban, és pont így operál a francia Gyilkos party is: adaptáció helyett eredeti forgatókönyvvel, amely egy percig sem tagadja Christie örökségét.

Jeanne építészként meghívást kap a különc milliárdos fényűző hajlékába: a Daguerre család társasjátékok készítéséből gazdagodott meg, most pedig szeretnék kastélyukat felújíttatni. Csakhogy a családfő gyilkosság áldozatává válik, a hatalmas hodály társasjátékká alakul: tilos elhagyni a birtokot, s három feladványt megoldva kell megtippelni, hogy ki a gyilkos, és mindenkinek kötelező részt vennie a játékban.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem az a kérdés, hogy magyar-e a Nobel-díj

Szabad büszkének lenni és magyarnak nevezni a két Nobel-díjat, de közben ne felejtsük el, hogy az elmúlt tizenhárom év önkényes kormányzása nem teremtett kiszámíthatóbb körülményeket az egyetemeken. Márpedig a hosszútávú, eredményes kutatómunka feltétele a kiszámíthatóság lenne.