Visszhang: lemez

György Kurtág: Kafka-Fragmente

(Anna Prohaska, Isabelle Faust)

Visszhang

A Kafka-töredékek ötlete 1985-ban született, amikor Kurtág, akit lenyűgöztek az író levelezésének, naplóinak, feljegyzéseinek tömör mondatai, észrevett a szavak között egy vezérmotívumot: a vándorlásét.

A megtorpanásokra, alkotói válságokra hajlamos zeneszerző szinte gondolkodás nélkül vetette papírra a szösszeneteket, amelyek „megférnek a tű fokán”, negyven rövid darabot (a legrövidebb tizenhárom másodperc, a leghosszabb nincs hét perc), amelyek ciklussá rendezését boldogan bízta másra.

A Kurtág-mű persze nem teljes a Kafka-életmű ismerete nélkül, de nagy élmény efféle jártasságok hiányában is. Elég csak a hegedűre gondolni, az énekhang kísérőjére ebben a különös duóban: hiszen a hegedű hangja az egyetlen, amely a bogárrá lett Gregor Samsát elvarázsolta! Máskülönben „nyitott mű” a darab, amely a sorrend megváltoztatásával sem sérül, s inkább emlékeztet labirintusra, mint egyenes ösvényre. Nem könnyű darab, nem is adja magát elsőre. Kontentgazdag korunkban ritka, aki hajlandó a mélyére hallgatni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk