Könyv

Majoros Nóra: Pityke és prém

Visszhang

A pitykések birodalmában minden van, ami a tündérmesékben: királylányok, uralkodó osztály, szolgák és számkivetettek.

Csakhogy a mesékben valahogy elfelejtik elmondani, hogy ez azért így mégsem kerek. Ez az idősebb korosztálynak (kamaszoknak) szóló – most új kiadásban ismét megjelent – meseregény viszont nem felejti el: térdig gázolunk az erőszakban. A palotákban félelemmel teli légkör uralkodik. Erre nyílik rá a szeme az egyik királylánynak is, aki az udvarból megszökve azzal szembesül, hogy a kiirtásra ítélt, állati ösztönlényekként kezelt prémesek éppúgy emberek, mint ő maga. Lépésről lépésre bontakozik ki előtte, hogy az a kép, amelyet beleneveltek, mennyire fals és álságos, hogy a palota buborékában a legcsodásabbnak tűnő ország csak egy lépésre van az összeomlástól. Ráadásul a szomszéd (demokráciában élő) nép is háborúval fenyeget: fel akarják szabadítani a királynő rémuralma alatt senyvedőket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.