Egotrip

Vajda Mihály: A ki(nem)végzett Szókratész  

Egotrip

Még mindig Amerikában…

S velünk itt meg mi van?

 

– Halló, Szókratész, de jó, hogy jelentkeztél. Már azt hittem, valami bajod esett odaát. S ki értesítene erről pont engem? Platónt keresgélnék, hogy értesítsék, őt meg garantáltan nem találnák meg. Tudják is ők, ki, mikor, mit művelt abban a messzi Európában.

– Te tényleg azt hiszed, hogy a népek itt mind hülyék?

– Dehogy hiszem, csak hülyéskedtem. Megeshet, hogy a filozófiában éppen kevésbé járatosak, mint mi itt (no persze csak néhányan), de a politikai kultúrájuk, jól tudom, sokkal fejlettebb. Bár… Az utóbbi időben egy kicsit megingott a beléjük vetett bizalmam. A Trump-históriától nem vagyok képes megszabadulni. De tényleg nem erről akartam veled értekezni. Egyrészt kérdezném, hogy érzed magad, merre jársz, mik a terveid… Másrészt szerettem volna beszámolni arról, mire jutottam magammal az elmúlt két hónap során, amióta nem leveleztünk.

– Jól vagyok, drága barátom… Mit láttam, mit tapasztaltam, arról majd beszámolok téli estéinken a Kavics utcában. Ugye nincsen kifogásod ellene, hogy majd megint nálad lakjam?

– Ellenkezőleg. Örülök neked. S ráadásul megtisztelsz vele. Ki mondhatja el magáról Magyarhonban rajtam kívül, hogy Szókratész mindig nála száll meg, ha ebben az országban időzik? Már híre is kelt a dolognak, hogy az a vénember a Kavics utcából az életben maradt Szókratész legjobb barátja. Képzeld, kétszer is megesett az utóbbi időben, hogy az utcán járkálva ismeretlenek rám köszöntek: „Jó napot, Szókratész!” De most már abbahagyom a hülyéskedést (vagy dicsekvést?), s szeretnék neked beszámolni arról, hogy – amint már említettem – mire jutottam magammal az utóbbi időben. De ez így talán nem is jó leírása „közállapotomnak”. Mert – nehogy azt higgyed – nem az egészségi állapotomról fogok beszámolni. Hogy is érezhetné magát egy vénember? Mindig van valami baja. Neked, barátom, ugyancsak szerencséd van. 70 éves vagy, s 70 éves is maradsz az idők végezetéig. Az igazi megvénülést megúsztad. Őszintén szólva nem tudom, irigyeljelek-e ezért.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk