Visszhang: film

Mások gyermekei

  • 2023. május 3.

Visszhang

A változó kor küszöbén is még nőisége és vonzereje teljében lévő tanárnő gyermeket szeretne.

Attól a férfitől, akivel végre átélheti a testi-lelki kiteljesedést. Annál is inkább, mert a férfinak, kihűlt házasságából, már van egy aranyos kislánya, és a tanárnő velük az életéből eddig hiányzó bensőséges szeretet dimenzióit végre megtapasztalhatja. Ám az emberi kötődéseknek sajátos dinamikájuk van, felelősségtudatunkat hozott minták határozzák meg (a zsidó nő, arab férfi felállás pikantériája és a zsinagóga előtt mintegy mellékesen ácsorgó fegyveres katonák coleur locale-ja mellett a családi ünnepek megélése miatt lényeges elem a származás), döntéseinkben nem (sem) vagyunk szabadok, merő jó szándékból tesszük tönkre saját életünket és egymás életét. Csak annyi történik, hogy a nő lemond céljairól, a férfi, kötelességtudatból visszamegy szenvedő feleségéhez, hogy a gyereknek, ne úgy, mint neki, legyen igazi anyja.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.