Visszhang: film

Szörnyetegek

  • 2023. március 29.

Visszhang

Legutóbb egy spanyol (katalán) film tárgyalta szenvedélyesen a természetes gazdálkodás és a termőföld ipari kihasználásának konfliktusát.

Az Alcarras c. berlini fődíjas moziban a parasztok küzdelme egy személytelen – nem is hatalommal, hanem – trenddel szemben bukott el. A gyümölcsös helyére napelemeket telepítenek, abban van a pénz. Az ugyancsak spanyol (gallego) Szörnyetegekben szélkerekekből keletkezik a nagyon is személyes, végzetessé fajuló ellentét. Egy betelepült, és a pénzt fialó szerkezetek közvetlen környezetkárosító hatásaitól tartó biogazda akadályozza a nagy üzlet megkötését. Szomszédai viszont földjük remélt vételi árából változtatnák meg nyomorúságosnak érzékelt életüket. A verbális agressziót szimbolikus, majd konkrét károkozás követi, végül nyílt támadás. A rendőrség nem szívesen avatkozna be a „jöttment” francia oldalán – merthogy a konfliktusra rátelepül a hagyományos nemzeti (spanyol vendégmunkások százezrei végezték a kulimunkát a gazdag északi szomszédnál nem is olyan rég) meg a vidéki kisebbrendűségi komplexus (hiába papol a civilizációból menekülő, az érintetlen természetből az ott élőknek csak a gürizés és az istállószag valóságos).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).