mi a kotta?

A lustaság számlája

  • mi a kotta
  • 2023. július 5.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/27. hétre

„Kedves Barátom, hagyjon fel azzal a szokásával, hogy sürgeti a zeneszerzőit – ez épp annyira veszélyes lehet, mint amennyire hasztalan. A költészet nem megy úgy, mint a szövés és fonás. Néhány nagyrabecsült kollégám (Bach, Mozart, Schubert) bosszantóan elkényeztette a világot. Ám ha már a szépírás terén nem vagyunk képesek utánuk csinálni a dolgot, legalább attól kell óvakodnunk, hogy ugyanezzel a gyorsírás terén próbálkozzunk. Az is igaztalan volna, ha Ön mindent a lustaság számlájára írna. Hiszen összejön egy s más, ami számunkra (kortársaim számára), és egynémely körülmény, ami kiváltképp a magam számára az írást megnehezíti” – írta Brahms a zeneműkiadójának, Fritz Simrocknak 1870-ben, két évvel a Német requiem bemutatása után. A gyászmisével kapcsolatban egy sokat idézett megszólalása szerint szívesebben emlegette az „emberi” jelzőt, hiszen hiába tűnhet úgy, hogy például Liszt nagyobb művészi önérzettel bánt a maga Krisztus című oratóriumában a vallásos alapanyaggal, elsősorban humanista volt, és agnosztikus. „Egy ilyen nagy lélek! És nem hisz semmiben!” – szörnyülködött egy ízben a nála vendégeskedő Dvořák.

A Collegium Musicum Berlin koncertjén Ethel Smyth 19. századi feminista zeneszerző nyitánya után a Brahms-rekviem is elhangzik. Marlene Metzger és Christian Oldenburg énekel szólót, Donka Miteva vezényel (Zeneakadémia, július 8., fél nyolc).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.