A sztár kicsinál - Andrew Dominik: Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford(film)

  • Dercsényi Dávid
  • 2008. február 28.

Zene

Mintha már a címében felfedné kártyáit a mű: a mítosz maga lesz itt az értekezés tárgya; eposzok, balladák, népi narratívák befogadási stratégiái aktiválódnak a nézőben. A James fiúk és bandájuk az erdő sűrű koromsötétjébe burkolózva várják a vonatot, az fényárral érkezik, és teljesen beteríti a sínekre hordott torlasz tetején pózoló Jesse Jamest. Kezdjük is kapiskálni.

Mintha már a címében felfedné kártyáit a mű: a mítosz maga lesz itt az értekezés tárgya; eposzok, balladák, népi narratívák befogadási stratégiái aktiválódnak a nézőben. A James fiúk és bandájuk az erdő sűrű koromsötétjébe burkolózva várják a vonatot, az fényárral érkezik, és teljesen beteríti a sínekre hordott torlasz tetején pózoló Jesse Jamest. Kezdjük is kapiskálni.

Sokáig csak a szél fúj, a búzamező leng, Stetson- és egyéb kalapos figurák fecsegnek. A két lábon járó mítoszokat két lábon járó mítoszok játsszák, Sam Shepard az öregebb, Brad Pitt az ifjabb James fiú. Előbbi, Frank meg is idézi a mítoszt, bajsza, tekintete, reakciói a fellegekben, verset recitál, kiosztja a negédesen törleszkedő Robert Fordot, és hamar lelép a színről. Jesse ellenben hülyeségeket beszél, beképzelt, aztán túlságosan kegyetlen, vagyis zavarba ejtően emberi - talán kissé túlságosan is az, de erre még visszatérünk.

A jancsói hosszúságú jelenetek, a természet hangsúlyos jelenléte lassan különös, fárasztó, izmokat elsavósító magányt termel a nézőben is. Egy olyan elvadult és kiismerhetetlen világ vesz körül, amelyben nemcsak az útonállók takarásbeli mozgása érzékelhető, hanem valami borzongatóan emberi is. Csak a moziban lehet ilyen szép (és ennyire hosszú) egyetlen pillanat. Andrew Dominik nem sajnálja az időt, hagyja beérni, ránkérni egészen ezt a semmi világot, az idétlen, sablonosnak cseppet sem mondható pisztolyharcokat. A kezdeti nehézségek után így gond nélkül telik a film 160 perce, s azon kapjuk magunkat, hogy egyre közelebb kerülünk Jesse James dilemmájához.

A prérik Patkó Bandija pedig akkor is szőröstül-bőröstül hús-vér alak, ha a környezetében mindenki igyekszik emberfelettivé fényezni (operatőr: Roger Deakins). Legjobban persze Robert Ford, ez a komplexusokkal terhes "zöldfülű", aki a bálványépítési ambícióit saját komplexusai alapanyagaiból fedezi. A tapasztaltabb mozizók már tudják: a saját legendájának foglyaként gúzsba kötött, hírnevének súlya alatt roskadozó Jesse James és a kis Bob Ford pszichologizáló narratívája ekkor kezdi leszűkíteni a film értelmezési tartományát. Ezen a ponton érthető meg, hogy miért kellett Brad Pitt erre a szerepre! Mert amikor elmosódik a határ Jesse és Brad személye között, amikor már szétbogozhatatlan, hogy a mellékszereplők félénk pillantása Jamesnek vagy Pittnek szól, akkor pottyantja el a film az első kérdőjelet. Zseniális kettősség, vagy kissé szájbarágós, korlátolt univerzum? Már a kérdés fölmerülte is gyanús. És a színészi játék sem segít: Pitt jól és nagyon ismerősen játszik (hisz magát is játssza), míg Casey Affleck alakítása nyilván túl sok. Mindez csak árnyalatokban, nüanszokban jelentkezik ugyan, de döntőnek bizonyul.

Hisz innentől a hírnév önsúlyától szenvedő, azzal kezdeni mit sem tudó sztár lesz a főszereplő, nem pedig az ember. "A sztár is ember" - mondja végtére Dominik, a mítoszok avatott szakembere, hát szépen vagyunk, a préri hideglelős, szinte már bergmani magányából ide kifutni nem túl fényes érdem. Ehhez kellett ennyi idő és ilyen vértezet? S végezetül csőstül a csapás: a címben is olvasható gyilkosság után a narrátor balladai nyelve neutrálissá válik, a legenda pandanja, az efemer, a parvenü, a másodlagos Bob Ford története pedig már tényleg nem több, mint kötelező és teljesen felesleges kűr.

Az InterCom bemutatója

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.