dvd - Plácido Domingo: My Greatest Roles (3)

Zene

Mivel egy feszélyezően helyi érdekű szemszögből most egyesek számára talán úgy tűnhet, hogy Plácido Domingo szimplán egy Los Angeles-i székhelyű svindler, aki balek magyar kormánytisztviselőket készül megcsapolni, hasznos lehet még egyszer átvennünk az alapokat. Ehhez nyújt lehetőséget ez az antológia, amely a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójáról három francia opera tenorfőszerepében mutatja az első fénykorát élő nagy énekest.
Mivel egy feszélyezõen helyi érdekû szemszögbõl most egyesek számára talán úgy tûnhet, hogy Plácido Domingo szimplán egy Los Angeles-i székhelyû svindler, aki balek magyar kormánytisztviselõket készül megcsapolni, hasznos lehet még egyszer átvennünk az alapokat. Ehhez nyújt lehetõséget ez az antológia, amely a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójáról három francia opera tenorfõszerepében mutatja az elsõ fénykorát élõ nagy énekest. Sámson, Hoffmann és Don José jelmezeiben mozog Domingo, akirõl szégyen ugyan ezredszer is elmondani a banális közhelyet, de valóban az utolsó száz év egyik legnagyobb énekes színésze és legmuzikálisabb tenorja. S esetében mindehhez olyan energia társul (egyébiránt mind a mai napig), ami nem pusztán elhihetõvé teszi, de éppenséggel elemi erejû színpadi valóságként mutatja fel Sámson templomromboló dühét vagy Don José pusztító szerelemféltését. A lejtõre jutott tizedest a Bécsi Opera 1978-as elõadásában találjuk: a Zeffirelli-rendezés tobzódó közegében naiv nagyfiút ad Domingo, egyenruhás jámbort, aki Carmen csábító szavait hallva még a körmére égõ gyufáról is megfeledkezik. A Jelena Obrazcovához intézett Virágáriában két ember teljes életét elemésztõ szenvedély sûrûsödik össze, amelynek elhangzása után a bécsi közönség majd' szétveri a házat, és ünneplésével hosszú percekre megakasztja az elõadást. Az elõadást, amelyet "mellesleg" a dirigensek legendás rejtõzködõ nagyvadja, a néhai Carlos Kleiber vezényelt: a Domingo alakításával egybevágó, üresjáratot sosem ismerõ intenzitással, a kismilliószor hallott slágerszámokat is egyszeriként felragyogtató mesterséggel. Túl ezen az operatörténeti Carmen-produkción egy démoni-fantasztikus Hoffmann meséi Londonból, a Shirley Verrett asszonyragadozói Delilájával ékes Sámson San Franciscóból és egy teljes lemeznyi Domingo-interjú teszi teljessé a sorozat francia szakaszát.

Warner Classics, 2010

*****

Neked ajánljuk

Öt év börtönre, pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték a volt mezőberényi lelkészt

Folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás bűntettében, amely bűnszervezeti alakzatot is felvett, bűnösnek mondta ki a Gyulai Törvényszék pénteki ítéletében R. János volt mezőberényi református lelkészt és vádlott-társait. A lelkészt 5 év letöltendő börtönbüntetésre, 2,5 millió forint pénzbüntetésre és jelentős nagyságrendű vagyonelkobzásra ítélték.