Opera

Egy darab sziporka

Humperdinck: Jancsi és Juliska

Zene

Kár lenne tagadni, van abban valami roppant furcsa, ha egy meseoperánál ki kell tenni a „tíz éven aluliaknak nem ajánlott” jelzés karikáját. Ahogy azon is méltán elcsodálkozhat az emberfia, ha a színpadon egy macskát varjúnak neveznek. S hát még az mennyire meglepő, sőt érthetetlen, ha egy professzionális opera-előadáson megjelenik a mikroport használata!

Ez mind megtörtént most Engelbert Humperdinck (mármint az eredeti német komponista, nem a nevét elorzó brit táncdalénekes) Jancsi és Juliskájának új budapesti bemutatóján, ahol a fiatal spanyol rendező, Rafael R. Villalobos és csipet csapata egyszerre óhajtott a felnőttek és a gyerekek számára is érdekes előadást létrehozni. Méghozzá úgy, hogy a történetet egy mai édességgyár vajmi kevéssé mesés, sokkal inkább vigasztalan hátsó udvarába helyezte át: a Black Cat Candy Factory világába, ahol a cégtulajdonos valóban egy fekete macska. Az alkotói elgondolás szerint a történet így két szinten is működhetne, a máskor unatkozó felnőtteknek is színházi élmény jutna, és ráadásul a gyermekközönség rögvest átérezhetné a szegénység, a peremlét jelenidejű létezését. Az elgondolás rokonszenves, papíron pedig direkte szépen mutathatott, csakhogy bent, a színházban (akárcsak kint, a nagyvilágban) másként működnek a dolgok. A felnőttek számára ugyanis végeredményben mégsem vált érdekesebbé a mese, a gyermekeket viszont sikerült jócskán zavarba hozni a sztori és a közeg elváltoztatásával. Annál is inkább, mivel a modern, indusztriális környezetben a szereplők a néhai Róna Frigyes jó pár évtizedes – és még a meseszerűség hajdani elvárásához igazodó – magyar szövegét énekelték. Így hát az Anya itt bizony váltig „apjuk”-nak szólította élete párját, Juliska „fruska” volt, a Boszorkány pedig a „rocská”-ját emlegette. A Boszorkány, aki tehát most macskaként cserkészett elénk, mégis azt mondták rá, hogy „vén varjú”.

Az előadás mindeközben mégis megélt, elsősorban azért, mivel a mű legértékesebb része, vagyis a Wagner bűvészinasaként eltanult zenekarkezelés, a Humperdinck-zene szimfonikus gazdagsága szépen és transzparens módon érvényesült Kovács János vezénylete alatt. Aztán a kukás színpadképet mindkétszer hallható csalódással fogadó közönség hálásnak mutatta magát az apró ötletekért is: még a számolatlanul kijátszott diszkós mozdulatokért is, no és pláne a frivol gesztusért, ahogy Jancsi a középső ujját mutatta oda a Boszorkánynak, amikor az a jóltápláltságát kívánta ellenőrizni. Az énekesek sorából, részben a fentebb értetlenkedve említett hangosítási abszurd okán, ezúttal leginkább csak a Boszorkányt, vagyis a fekete macskát megformáló Wiedemann Bernadettet méltatnánk külön is: átütő erejű színpadi személyisége és komikai tehetsége remekül érvényesült ebben az eleve oly hálás szerepben.

A fináléban a szemüveges, tehát okos Juliskából Supergirl, vagyis helyesebben a Pindúr Pandúrok vezére vált. Így ha a rendezés sziporkázást nem is, azért egy darab Sziporkát mégis tudott garantálni a közönség számára.

Erkel Színház, december 9.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.